Doček u svetu: Vatromet i jake mere bezbednosti

Nova 2017. godina širom sveta je dočekana uz jake mere bezbednosti i vatromet, a u Turskoj se, u istanbulskom noćnom klubu, proslava pretvorila u noćnu moru kada je napadač obučen kao Deda Mraz otvorio vatru na ljude.

433

Stotine hiljada ljudi prisustvovalo je spuštanju kaleidoskopske novogodišnje kugle na njujorškom Tajms skveru u ponoć, u skladu s vekovnom tradicijom i pod merama bezbednosti bez presedana, prenosi Rojters.

Uprkos hladnoći i jakim vetrovima, čak dva miliona ljudi, okruženi kamionima s peskom teškim 40 tona, uz prisustvo oko 7.000 policajaca, okupilo se na takozvanoj “raskrsnici sveta” da posmatra blistavu kuglu kako, svojim jednominutnim spuštanjem, označava ulazak u 2017. godinu, nakon čega je usledio vatromet.

U Novogodišnjoj noći, Sidnej je veličanstvenim vatrometom iznad luke i mosta odao poštu zvezdama preminulim 2016. – pevaču Dejvidu Bouviju i glumcu Džinu Vajlderu, uz zvuke pesama koje se vezuju za njih, kao prvi veliki grad koji se oprostio od burne godine, prenosi AP.

U Turskoj je, pak, novogodišnja proslava krenula po zlu kada je naoružani napadač obučen kao Deda Mraz otvorio vatru na noćni klub u Istanbulu, usmrtivši 39 i ranivši oko 70 ljudi, navodi američka agencija.

Mere bezbednosti su, inače, bile veoma jake u velikim turskim gradovima, gde je policija zabranila saobraćaj ka glavnim trgovima u Istanbulu i prestonici Ankari, a na dužnosti je bilo 17.000 policajaca, među kojima su neki bili prerušeni u ulične prodavce.

Bezbednost je protekle noći bila pojačana i u celom Londonu i drugim velikim gradovima Britanije, što nije umanjilo čar novogodišnjih proslava s vatrometom iznad Temze koji je počeo odmah nakon što je Big Ben otkucao ponoć. (Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.