Doček kroz vekove u izlogu biblioteke

VIDEO K9: Naš grad se ubrzano sprema za centralnu svečanost proglašenja Evropske prestonice kulture koja će biti upriličena za doček Nove godine prema julijanskom kalendaru. A u izlogu Gradske biblioteke u Dunavskoj ulici sugrađani i posetioci Novog Sada ovih dana mogu pogledati izložbu „Doček u Novom Sadu kroz vekove i tradicije“.

0
137

U izlozima Gradske biblioteke u Dunavskoj 1, od 4. januara je postavljena zanimljiva tematska izložba pod nazivom „Doček u Novom Sadu kroz vekove i tradicije“.

Izložba je nastala u uspešnoj međuinstitucionalnoj saradnji Gradske biblioteke, Muzeja Grada Novog Sada i Muzeja Vojvodine, a podržana je od strane Grada Novog Sada.

Izložba prikazuje Novu godinu i Božićne praznike kroz čestitke i zapise svih konfesija Novog Sada, istoriju darivanja, blagdanskih želja i vremena slavlja.

Postavka obuhvata 11 panoa sa isto toliko tematskih celina, čija je okosnica umetnička proslava Doček u Novom Sadu.

Autorka je Dragana Drobac Milošević, pomoćnica direktora Gradske biblioteke u Novom Sadu, dok su za tekstove bili zaduženi bibliotekari Slobodanka Čerevicki, Aleksandra Grujin i Miloš Pankov.

Fotografije čestitki su pozajmljene iz fundusa Muzeja Grada Novog Sada i Muzeja Vojvodine, a crteži iz „Nevena” iz fonda Zavičajne zbirke Gradske biblioteke.

Svaka od čestitki sadrži i tekst koji je pošiljalac upućivao primaocu, te na taj način one prikazuju istoriju i sudbine naših predaka i Novosađana svih veroispovesti, počev od 1.800. godine.

Sam koncept izložbe je jedinstven, s obzirom da je postavljena u izlozima Biblioteke te tako dostupna prolaznicima tokom celog dana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.