Dobra pozicija Novosadskog univerziteta na Šangajskoj listi

VIDEO K9: Da se rad i trud isplate, potvrdu je dobio Univerzitet u Novom Sadu, čiji je rad iz oblasti matematike propoznat u svetu i Univerzitet se našao među 500 najboljih Univerziteta na Šangajskoj rang listi iz oblasti matematike. 

93
Šangajska lista, jedna je od pet najznačajnihih listi za rangiranje univerziteta u svetu. Prvi put među najboljima iz oblasti matematike našao se i Univerzitet u Novom Sadu, između 401. i 500. mesta. 
“Vrlo je teško u principu napraviti kriterijume kako rangirati univerzitete i kako uopšte kvantifikovati jačinu nečijeg naučno-istraživačkog rada, zato što kada bi jedna osoba to trebalo da uradi, ona bi trebalo da isčita sve radove, svih naučnika, na svim univerzitetima, što je jedan preobiman posao. Zbog toga i postoji rangiranje i konkretno na Šangajskoj listi način rangiranja je sledeći. Gledaju se broj objavljenih publikacija, zatim gleda se kvalitet objavljenih publikacija, koji su to časopisi, koliko procenata najboljih časopisa, zatim citiranost, koliko ima radova koji su u saradnji sa nekim naučnicima iz stranih institucija”, rekla je Mirjana Mikalački, docent na PMF-u.
Zasluge idu Prirodno-matematičkom fakultetu, koji prema rečima Mikalački, prati naučne trendove, objavljuje brojne radove i nastaviće da se trudi da zadrži uspeh, a možda napreduje na rang listi.
“Ova rang lista je značajna prevashodno i za nas, kao Univerzitet, ali i za studente. Studenti to dosta gledaju prilikom izbora. Tako da im to znači, u svetu se gleda i kod nas, koji univerziteti su kako rangirani, pa im to pomaže nekako da se oni odluče šta će studirati i gde”, rekla je Mikalački. 
Novosadski Univerzitet ovim dobija prepoznatljivost u svetu, ali i potvrdu da istraživanja koje PMF sprovodi imaju kvalitet, što je velika motivacija za istraživače.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here