Dobra navika štednje energije

VIDEO K9: Hladni jesenji i zimski dani period su povećane potrošnje svih vrsta energenata, što je itekako primetno na računima sugrađana. Na koji način je moguće uštedeti energiju u domaćinstvu, u emisiji Otvoreni ekran govorila je Valerija Ember, stručni saradnik za ekonomska pitanja i osoba zadužena za projekte u gradskoj Agenciji za energetiku.

0
342

Analiza mesečnih računa u cilju racionalne potrošnje energije i uštede u kućnom budžetu je pozitivna navika koju nemaju mnogi naši sugrađani.

Energetskoj efikasnosti svi možemo dati određeni doprinos, kažu u Agenciji za energetiku Novog Sada.

“Svi građani bi trebali da se uključe u energetsku efikasnost. Samo jedan prost primer iz života, ja koristim električno lonče za za zagrevanje vode i upotrebom tog lončeta od maja meseca ja sam na svakom računu uštedela 500 dinara”, kazala je Ember.

Kako bi građane edukovali o praktičnim načinima efikasnog korišćenja energije, održan je određen broj predavanja po mesnim zajednicama, kao i u novosadskim školama. U Srbiji se odavno usmeravaju sredstva i na energetsku efikasnost u javnim objektima.

“Što se tiče javnih objekata, na teritoriji grada, po našoj evidenciji, imamo ukupno 333 objekta, od kojih su 74 vrtića, 40 osnovnih škola, 16 srednjih škola i 20 domova zdravlja, kulturnih ustanova i drugih objekata. Sveke godine u njima se prati potrošnja energenata, odnosno potrošnja vode, struje, toplotne energije i prirodnog gasa”, navela je ona.

Zahvaljujući, između ostalog, i brojnim projektima prekogranične saradnje, u mnogim od ovih objekata, naročito u školama, izvršena je rekonstrukcija upravo u cilju postizanja bolje energetske efikasnosti, rekla je Ember. Ona je podsetila i da je gradsku Agenciju za energetiku, koja radi od 2007, dve godine ranije osnovala Skupština Novog Sada.

“Agencija obavlja poslove u oblasti energetike koji su u nadležnosti grada Novog Sada, ali obavlja i poslove u oblasti energetike koji su u nadležnosti Republike koje Republika poveri gradu. To su prevashodno poslovi koji se odnose na oblast toplotne energije i Agencija se bavi izdavanjem licenci za obavljanje energetske delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom, a to su JKP Novosadska toplana i NIS”, rekla je Ember.

Osim toga, dodala je Ember, gradska Agencija za energetiku bavi se i vođenjem energetskog bilansa, te izdaje i energetske dozvole za izgradnju objekata za proizvodnju toplotne energije, neophodne za izdavanje građevinskih dozvola i do sada je izdala 7 takvih dozvola.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.