Dobra godina za kukuruz

VIDEO K9: Obilne kiše pogodovale su kukuruzu, koji je, prema mišljenjima poljoprivrednih stručnjaka i ratara, u veoma dobrom stanju. Ukoliko vremenske prilike to dozvole, ove godine očekuje se rekordni prinos te žitarice.

0
395

Velika količina kiše obradovala je uzgajivače kukuruza koji već godinama imaju muku sa sušom u letnjem periodu.

Kukuruzu je nakon padavina, kažu stručnjaci, sada potrebno toplije vreme i ukoliko ga bude bilo proizvođači ove žitarice moći će da očekuju prinose i preko 10 tona po hektaru.

Bez obzira na tako obećavajuće prognoze, u Produktnoj berzi Novi Sad kažu da je cenu nezahvalno prognozirati.

“Cenu je nemoguće predvideti. Međutim, postoje uvek trgovci koji rade terminsku trgovinu, odnosno trgovinu na zeleno. Ja kažem da mi konkretno nismo imali ugovore, a da vam kažem da to je ta cena, to sve što su neke cene o kojima se priča, ali kažem mi nismo institucija, dok se nešto ne desi, ne možemo stvarno da izlazimo sa nekim informacijam”, naveo je Radoslav Pilja iz Produktne berze.

Postoje cene koje se unapred nude i one su uglavnom niže od očekivanih u praksi, odnosno onih koje treba da budu u žetvi, kaže Pilja i dodaje da se to javlja jer se prodaje nešto unapred.

“Na Produktnoj berzi se najviše trguje kukuruzom, zato što je kukuruz kod nas i dalje jedna roba koja nosi primat u trgovanju. Vojvodina je poznata po proizvodnji kukuruza, i Srbija spada među prvih 10 proizvođača što se tiče proizvodnje kukuruza”, rekao je Pilja.

Na osnovu ponude robe i njene potražnje, kako je rekao, dolazi do stvarnih transakcija i na osnovu toga se formiraju cene koje se i objavljuju svakodnevno na zvaničnom sajtu Produktne berze, a ona je za kukuruz trenutno 16 dinara bez PDV-a za kilogram.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.