“Dobar dan domaćine!” ove godine u 5 vojvođanskih mesta

VIDEO K9: Poljoprivredni proizvođači navikli su da u otprilike ovo na stručnom skupu pod nazivom "Dobar dan domaćine" na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu dobiju savete o unapređenju svoje proizvodnje. Ove godine, međutim, skup neće biti održan samo u našem gradu.

0
411

Naučno stručno savetovanje koje pod nazivom “Dobar dan domaćine” po sedmi put organizuju novosadski Poljoprivredni fakultet, ove godine će imati i jednu novinu.

Naime, stručnjaci će svoja znanja i savete poljoprivrednicima iz Vojvodine preneti u pet mesta u pokrajini.

“Kada smo počeli pre sedam godina, nama na Poljoprivrednom fakultetu je u stvari bio cilj da nauka dođe u brazdu i samim ovim izlaženjem van okvira i prostora Poljoprivrednog fakulteta mi želimo da ukažemo poštovanje svim poljoprivrednim proizvođačima, koji iz cele Vojvodine dolaze ovamo, svim poljoprivrednim udruženjima koji su nas svih ovih godina vredno pratili i da praktično dođemo u njihove sredine i da tamo održimo dane Poljoprivrednog fakulteta u tim sredinama”, rekla je prof. dr Dragana Latković, direktorka Departmana za ratarstvo i povrstarstvo.

Za sada je, prema njenim rečima, najavljeno pet savetovanja – 6. februara u Senti, 8. februara u Sremskoj Mitrovici, 20. februara na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, 5. marta u Banatskom Novom selu, a poslednje savetovanje planirano je u Somboru.

“Teme koje će biti obrađene u recimo Senti, do tih tema mi smo došli anketirajući i razgovarajući sa poljoprivrednim proizvođačima na tom terenu. Znači pričaćemo o temama koje njih muče, s tim što će na nekim lokalitetima teme biti zajedničke. Ono što želimo svakako da pošaljemo poruku jeste da je zemlje sve i recimo na svim lokacijama će biti obrađena tema zemljišta u smislu da zaista apelujemo na naše poljoprivrede proizvođače i da još jednom ukažemo jednoj široj javnosti da li smo da li smo zaista sve koliko raubujemo tu našu zemlju? Znači šta je sa zaoravanjem žetvenih ostataka, šta je sa stajnjakom. Moramo malo više pažnje da obratimo na to”, pojasnila je Latković.

Prema dosadašnjim iskustvima, kako je istakla, našim poljoprivrednicima su najintetesantnije teme vezane za primenu agrotehničkih i agroekonmskih mera.

“Ove godine naši poljoprivredni proizvođači su tražili da pričamo o konkuretnosti, o tome se stalno govori. Hajde da vidimo šta je to, kako tu konkurentnost doživljavaju poljoprivredni proizvođači u zemljama Evropske unije, a šta se dešava kod nas i tako dalje, znači puno novih i zanimljivih tema”, navela je Latković.

Pokrovitelji savetovanja “Dobar dan domaćine” su Ministarstvo za poljoprivredu, kao i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu s kojim će Poljoprivredni fakultet ovom prilikom, najavlila je Latković, potpisati i Protokol o saradnji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.