“Dobar dan domaćine” na Poljoprivrednom fakultetu

VIDEO K9: Peto naučno-stručno savetovanje poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca „Dobar dan domaćine“ održano je danas na Poljoprivrednom fakultetu. Ove godine organizovano je pod sloganom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine „Zemlja je sve“. Kroz panel diskusije obrađeno je četrnaest tema koje su birane u konsultaciji sa poljoprivrednim proizvođačima.

0
1048

Ove godine Savetovanje poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca je ugostilo predstavnike iz 22 opštine.

Peto Savetovanje je organizovano u vidu diskusija kako bi svako imao mogućnost da iznese svoj stav na određenu temu. Osim tog,a prezentovano je i trenutno stanje cena, useva i semena.

“Danas na ovom Savetovalištu, pričali smo o zdravstvenom stanju pšenice. Trenutno se na našim parcelama registruje prisustvo 3 simptoma prouzrokovača bolesti. Registruje se pojava sive pegavosti lista pšenice i to ne zanemarujući procenat, registruje se u nekim regionima južne Bačke i do 40% zaraženih biljaka. I, ako poredimo to u odnosu na prošlu godinu, nešto je slabiji intenzitet zaraze, ali su i usevi u dosta manjim fazama razvoja u odnosu na prošlu godinu. Tako da možemo reći da je, u odnosu na fazu porasta, vrlo slična situacija kao i prošle godine. Registrovali smo i simptome prouzrakovača rđe i to na 3 regiona, Vrbas, Novi Sad i Zrenjanin. U pitanju je svega nekoliko procenata zaraženih biljaka, ali s obzirom na agresivnost ovog patogena, ne treba ga zanemariti”, ukazala je Milena Budić iz Izveštajne službe zaštite bilja APV.

Pored ovih simptoma prouzrokovača bolesti registrovana je i pojava pepelnice, ali u malom broju. Savet je, kako ističe Budić, da se redovno obilaze usevi i proverava stanje, kako bi, ako bude bilo potrebe, adekvatno reagovali.

Ovakva savetovanja su, prema opštem mišljenju, najvažnije zbog razmene informacija.

“Pre svega bih izrazio svoju impresiju i pohvalio bih organizaciju ovog skupa, jer ispalo je da se okupio veliki broj neposrednih proizvođača iz cele, rekao bih, Vojvodine, čak i drugih delova Srbije, kao i jedan deo proizvođača iz Bosne i Hercegovine. Tako da, sve moje čestitke organizatoru. Ja sam ovde govorio o pšenici, stanju useva ovogodišnjeg roda. Naime, karakteristika ovogodišnje proizvodnje pšenice je to da su te površine koje su posejane, veliko učešće ove godine imamo kasnih rokova setve, po našoj nekoj proceni svega 20-25% je posejano u optimalnom roku”, naveo je dr Novica Mladenov sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Kako navodi Mladenov, ove godine je ostatak posejan van optimalnog roka, te je i stanje useva različito. Pokrovitelj Savetovanja je NS Seme, odnosno, Institut za ratarstvo i povrtarstvo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.