Do zdravlja hirurgijom gojaznosti

VIDEO K9: Gojaznost je bolest koja je uzrok ili faktor rizika nastanka brojnih drugih oboljenja, a može se lečiti različitim metodama. Jedna od njih je i hirurška, a da li će ona biti primenjena zavisi, između ostalog i od indeksa telesne mase pacijenta.

0
28

Gojaznost je bolest savremenog doba, uzrok i faktor rizika brojnih bolesti organizma. Postoji nekoliko vrsta kriterijuma i tabela prema kojima se može odrediti da li je neka osoba gojazma i u koju vrstu gojaznosti spada, a najstarija i najvažnija i danas je indeks telesne mase ili BMI (body mass index).

Gojaznost koja se uklanja hirurškim putem kod osoba koje imaju BMI 30 i veći. Postoje četiri stepena gojaznosti, kazao je hirurg prof. dr Mirosalv Ilić.

Određivanje indeksa telesne mase i njegovo održavanje u normalnim granicama je veoma važno i trebalo bi da se vrati u sistematske preglede osnovaca i srednjoškolaca kako bi mogao da se prati razvoj gojaznosti, smatra dr Ilić.

Gojaznost je kao bolest definisala SZO 1992. godine.

Na osnovu petnaestogodišnjeg iskustva bavljenja ovom problematikom, dr Ilić tvrdi da sve bolesti organizma nestaju nestaju onog trenutka kada pacijent dođe na svoju normalnu telesnu težinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.