Do smrti bebe u Sremskoj Mitrovici došlo zbog nasilnog porođaja

Obdukcioni nalaz umrle bebe Marice Mihajlović, koja je optužila doktora M. M. iz Sremske Mitrovice za akušersko nasilje, pokazuje da je do smrti novorođenčeta došlo zbog nasilnog porođaja.

0
26

U izveštaju pedijatara Klinike za pedijatriju Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, na osnovu obdukcionog nalaza u koji je portal Nova.rs imao uvid, navodi se da je smrt devojčice Elene nastupila u 4.38 minuta, 12. januara.

“Na osnovu kliničkog toka i prispelog obdukcionog nalaza mišljenja smo da je do nepovoljnog ishoda došlo usled teške perinatalne asfiksije ploda i masivne aspiracije mekonijuma, te posledičnog nastanka bilateralnog pneumotoraksa, te bilateralne suprarenalne hemoragije. Verifikovano je i prisustvo subgalealnog hematoma”, piše u pomenutom izveštaju.

Marica Mihajlović je potvrdila rezultate obukcije i istakla da se neće zaustaviti sve dok doktor, koji je trenutno u pritvoru, ne bude kažnjen.

“Neću se zaustaviti dok ne isteramo pravdu i dok doktor ne bude kažnjen. Treba da kontaktiramo advokata povodom toga, jer smo dobili nalaz obdukcije. Nemam snage, ne osećam se dobro, ali ne odustajem”, rekla je Mihajlović za Nova.rs.

Sa zahtevom da prestane akušersko nasilje, inicijatva “Kreni – promeni” predala je danas peticiju Ministarstvu zdravlja, koju je potpisalo više od 190.000 građana, da se porodiljama u Srbiji obezbedi po jedan besplatan pratilac tokom porođaja.

Peticija sa istim zahtevom predata je juče bolnici u Sremskoj Mitrovici, u kojoj se dogodila smrt bebe na porođaju, koja je nakon toga prihvatila da porodilje ubuduće imaju tokom porođaja jednog besplatnog pratioca, po svom izboru.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.