Do posla i preko zadruge

VIDEO K9: Mladi ljudi do posla u Novom Sadu mogu doći i preko omladinskih zadruga. U jednoj od njih navode da posla uvek ima, naročito fizičkih, koji su bolje plaćeni, ali da ih ima više za mladiće nego za devojke.

448

Omladinske zadruge su posrednici u nalaženju plaćenih poslova između poslodavaca i studenata i mladih do 30 godina starosti.

Spektar poslova koji nudi zadruga je širok, a u ponudi su najčešće oni za vozače, programere, portire, hostese, promotere, pomoćno osoblje u kuhinji, kao i fizički poslovi.

“Uglavnom su u ponudi fizički poslovi, znači ređanje robe na rafove, ispomoć u magacinu, devojke za rad u butiku, prodaja polovnih udžbenika, u poslastičarnici, ima poslova razne vrste”, rekla je Nađa Budimirović iz jedne od novosadskih omladinskih zadruga.

Stoga, kažu u zadruzi, više ima poslova za muškarce nego za devojke. Inače, poslovi koje zadruge studentima obezbeđuju su privremeni, povremeni, sezonski ili zamenski na radnom mestu nekog odsutnog radnika.

“Omladinci od 16 pa do 30 godina mogu da traže posao koji su povremeno privremeni, to nije posao za stalno, to je na primer nekom poslodavcu je potrebna ispomoć, došla mu je veća tura robe nego što on ima radne snage pa mu je potrebno da mu neko pomogne, ili mu se neko razboleo, ili su godišnji odmori, to je ustvari povremeno privremeni posao”, navela je Budimirović.

Potražnja za poslovima je stalna, kažu u ovoj zadruzi. Zainteresovani se sami prijavljuju za one koje žele da rade, a zadruga im pronalazi mesta za rad kod zainteresovanih poslodavaca i poziva ih u najkraćem roku.

Što se isplata tiče, cena rada putem zadruge ugovara se kao dnevnica za kratkotrajne poslove, dok se za one koji traju najmanje jedan mesec, plaća po radnom času. Poslodavac zaradu upaćuje zadruzi, koja potom uplaćuje doprinose i ostatak prenosi na račun zadrugara.

“Najniža cena koju je zakon propisao je 145 dinara, a sve zavisi od težine posla i koliko se sati radi, ako rade 3 sata naravno da neće doći niko ako prenose džakove mora biti više zavisi od poslodavca i posla”, kazala je Budimirović.

Za učlanjenje u neku od brojnih omladinskih zadruga u Novom Sadu, studentima je potrebna lična karta ili indeks, srednjoškolcima lična karta, zdravstvena knjižica ili neki sličan dokument, potvrda o školovanju i, ako su maloletni, saglasnost od roditelja, dok je nezaposlenima do 30 godina dovoljna samo lična karta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.