Do novembra moguć otpis kamata kod Informatike

VIDEO K9: Zahvaljujući angažmanu Udruženja za zaštitu prava potrošača Prosperitet i angažmanu naše televizije, skoro decenijski problem građana koji račune plaćaju objedinjeno putem Informatike, a koji su zapali u velike dugove, kako zbog glavnice tako i zbog kamata, trebalo bi da bude rešen i to tako što će kamata biti otpisana, pod uslovom da se dug izmiri do kraja novembra, rekao je u našoj emisiji Otovreni ekran predsednik Prosperiteta Radomir Ćirilović.

0
1701

Da su promene na inicijativu građana a uz podršlu medija moguće, svedoči i jedan od poslednjih primera kada je Udruženje “Prosperitet” uz podršku naše medijske kuće uspelo da sa gradskim čelnicima dogovori otpis kamate koju su pojedini građani imali kod Informatike, pod uslovom da dugovanje izmire do kraja novembra ove godine.

Prema rečima Ćirilovića, problem je nastao tokom 2008. godine, kada su mnogi građani kasnili sa plaćanjem računa kod Informatike, nakon čega su se dugovanja nagomilala.

Uz to, Informatika je obračunavala kamatu na kamatu, koja je proglašena neustavnom od strane Ustanovnog suda, te građani nisu mogli da izmire ni kamate a kamoli glavnicu, rekao je Ćirilović.

“Obzirom da smo imali informaciju da su naši potrošači dužni Informatici negde oko 3,3 milijarde dinara, da je od toga kamata 1,1 milijarda i da oni to nikada neće moći naplatiti, što je loše i za potrošače tj. poreske obveznike, loše je i za javna komunalna preduzeća koja nam pružaju usluge i na kraju krajeva i za budžet grada, te smo mi predožili gradonačelniku da se ispoštuje procedura da to Skupština grada usvoji, da se pribegne reprogramu duga, tako što će se od dana donošenja odluke koja je doneta 24. maja ove godine, omogućiti potrošačima dužnicima prema Informatici da svoje obaveze izmire do 30. novembra ove godine, tako što će im se otpisati kamata od 2008. godine”, rekao je Radomir Ćirilović iz Udruženja za zaštitu prava potrošača Prosperitet. 

On kaže i da za sve ove godine nisu imali adekvatnog sagovornika u vlasti koji bi bili zainteresovani da se ovaj problem reši, sve do prošle godine, od kada je održano nekoliko sastanaka sa gradonačelnikom i rukovodstvom Informatike, koji su rezultirali donošnjem odluke od strane Skupštine grada.

“Ja bih danas iskoristio priliku da apelujem na potrošače, da kada smo već nešto uspeli vrlo značajno da odradimo, neka odu u pravnu službu Informatike, čekaće ih tamo daleko prijatnija lica nego do sada, i neka potpišu ugovor o reprogramu svog dugovanja. Biće im otpisana kamata u 100% iznosu, od 2008. godine na ovamo, jer imamo slučajeva da su ljudi dužni po 600 000 – 700 000 dinara na primer, jer su zapali u docnju sa plaćanjem računa, od toga po 300 000 i više su kamate. Pa znate li šta znači kada vam se sada to prepolovi? Bolje vam je da odete u banku podignete kredit. jer to stvarno morate platiti, mi se nikada nismo borili da se ne plati glavnica”, rekao je Ćirilović. 

Kako je precizirao Ćirilović, otpisaće se kamata kod svih kod kojih nije došlo do naplate, a tamo gde je sva procedura sa izvršiteljima prošla, te došlo do skidanja duga sa plata ili penzija, tu se ne može ništa uraditi zbog troškova koji su u međuvremenu nastali.

Ćirilović odbija i navode o tome da je grad u gubitku zbog otpisa kamata, navodeći da će se na ovaj način u kraćem vremenskom periodu u gradsku kasu sliti veća količina novca na ime dugovanja, a koja bi u suprotnom, bila teško naplativa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.