Do Kosova kroz dijalog

VIDEO K9: Do rešenja na Kosovu i Metohiji može se doći samo otvorenim dijalogom, ocenio je nedavno predsednik Srbije govoreći o razgovorima sa Prištinom. U tim bi razgovorima trebalo krenuti od pitanja koja su rešiva, a ona najteža ostaviti za kraj, rekao je Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji, u emisiji Otvoreni ekran.

0
742

Prema rezoluciji 1244 teritorija Kosova i Metohije je, pravno gledano, u sastavu Srbije dok ne bude postignuto konačno rešenje.

Vlada sa sedištem u Prištini ima, uz podršku NATO pakta, de facto vlast nad većinom KiM, dok je Severno Kosovo, većinski naseljeno Srbima, pod delimičnom vlašću Srbije, što je regulisano Briselskim sporazumom od 2013. godine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da se rešenje može postići jedino otvorenim dijalogom, a o eventualnoj podeli Kosova i Metohiji za sada ne želi da govori.

Predsednik Srbije rekao je pre nekoliko dana da želi da krene novim putem u rešavanju pitanja Kosova i poručio da, iako Srbi za to još nisu spremni, neće popuštati. Bilo bolje danas pronaći rešenje nego za stotinu godina, jer se konflikt jednom mora rešiti, a Srbija je spremna na postizanje kompromisa, naveo je Vučić za švajcarski dnevnik “Blik”, jer, prema njegovim rečima, ako obe strane ne budu spremne da nešto izgube, konflikt će večno trajati, a to škodi obema stranama.

I Srbija i Kosovo su u pripremnoj fazi na putu ka Evropskoj uniji, rekao je predsednik Matice Albanaca u Srbiji, te se postavlja pitanje kako će Srbi i Albanci moći sutra da žive zajedno u toj zajednici, kada ne mogu zajedno da žive na Kosovu.

“A ja tvrdim suprotno. Ukoliko budem imao prilike da predsedniku države Vučiću kažem i ukoliko budemo dobili poziv da doprinesemo, kao Matica Albanaca u Srbiji, bilo čemu i u bilo kolikoj meri, ja ću predložiti da se krene od onih pitanja koja su rešiva. Ono što je nerešivo da ostavimo na kraju”, rekao je Beriša.

Ratnohušačke poruke u ovom trenutku nisu potrebne nikoma, a da se sa dijalogom počelo godinama ranije, danas bi se razgovaralo o ekonomiji i unapređenju kvaliteta života na Kosovu, umesto o zaštiti osnovnih ljudskih prava tamošnjeg življa, ocenio je Beriša.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.