Do konkurentnije privrede APV

VIDEO K9: Koliki je značaj malih i srednjih preduzeća u razvoju naše privrede i ekonomije, svedoči podatak da ona čine oko 90 posto ukupno registrovanih privrednih subjekata i zapošljavaju skoro 70 posto radnika.

0
403

Uslovi u kojima oni posluju, međutim, daleko su od idealnih, čulo se na konferenciji o unapređenju konkurentnosti privrede Vojvodine održanoj danas u Novom Sadu.

Unazad 20 i više godina, status i poslovni ambijent u kojem posluju mala i srednja preduzeća bili su prepuni problema i prepreka koji su kočili njihov razvoj, od tehničke zaostalosti i niskog stepena produktivnosti, nedostatka izvora finansiranja, do uslova u kojima posluju.

Stoga je, kako je istaknuto, konferencija i zamišljena da u pravom, pozitivnom smislu, a ne samo deklarativnom, pruži podršku ovim preduzećima, klasterima i inkubatorima, sa ciljem unapređenja konkurentnosti privrede AP Vojvodine.

“Kroz jedan poslovni ambijent koji će biti prepoznatljiv i koji će svakako uticati na taj pozitivan razvoj, od samog statusa malih i srednjih preduzeća, od izvora finansiranja, od podrške, pogotovo ako govorimo o jednom sistemu umrežavanja ili klastera ili biznis-inkubatora. Jer imamo stanovište i shvatanje da svaku jedinici lokalne samouprave neophodan jedan biznis inkubator koji nije preskup i koji nije profitna organizacija, ali svakako da svaka opština ili grad u svom budžetu može naći izvor od dv, tri ili četiri miliona dinara, da će dati podršku novoformiranim preduzećima”, rekao je Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Statistika pokazuje da se u prve dve godine poslovanja izgubi oko 80% neuspešnih preduzeća.

Njima je potrebna pomoć kako bi ojačala i samostalno izašla na tržište, a sredstva koja se u te svrhe izdvajaju indirektno će biti vraćena u opštinske ili gradske budžete.

 

Nova industrijska revolucija, na čijem pragu se nalazimo, daje veliku razvojnu šansu malim i srednjim preduzećima.

 

 

“O čemu se radi? Nauka i tehnika je došla do tog nivoa da mi imamo već sada neke savremene tehnologije koje omogućavaju da vrlo brzo možete da proizvedete neki proizvod, vrlo brzo možete da ispunite zahteve korisnika, vrlo lako možete da integrišete dejstvo više preduzeća i jako je važno da iskoristimo te mogućnosti koje nam omogućavaju da imamo malo preduzeće koje može da radi u različitim oblastima i različitim područjima delovanja”, kazao je Slobodan Morača, predsednik Savet za razvoj konkurentnosti APV.

 

Dostizanje takvog nivoa da ova preduzeća ne zavise od državnih podsticaja je ideal i u svetu, a kod nas su u te svrhe razvijeni brojni startap i drugi programi podrške.

 

Uloga i podrška vlade poslovanju malih i srednjih preduzeća biće značajno manja kada te nove tehnologije budu prisutne u našim preduzećima, smatra Morača.

 

“Najveći problem je u tome što oni moraju da prilagode svoje proizvode nekim specifičnim zahtevima okruženja, da upoznaju te zahteve i znaju da ih ispoštuju. U tom pogledu, kad to postignu, onda je manje važno da li će biti i kakva će biti ta konkretna podrška privrede. Ono što je značajna uloga nekih organa vlasti, sekretarijata, vlade, lokalnih samouprava, to je da se stvoriokruženje u kome će se olakšati razvoj i primena tih novih tehnologija”, rekao je Morača.

Na konferenciji je bilo reči i o unapređenju kreativne industrije koja je neophodna našoj privredi, a za koju je, kako je istaknuto, neophodno umrežavanje malih i srednjih preduzeća, kao i udruživanje u klastere, jer se na taj način može doći do novih proizvoda, tržišta i brendova.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.