Do boljeg daljinskog sistema grejanja

VIDEO K9: U Vojvodini je oko 20 odsto stanova i 21 naselju priključeno na daljinski sistem grejanja. O načinu na koji bi ovaj sistem grejanja građana mogao biti unapređen razmatrano je na radnom sastanku koji su juče održali predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i Ministarstva rudarstva i energetike sa predstavnicima lokalnih samouprava i toplana sa teritorije pokrajine.

0
396

Sastanak u Novom sadu poslužio je kako bi se definisale sfere interesa i problemi u sektoru daljinskog grejanja, te iznašli načini za njihovo rešavanje, počev od samog tumačenja zakona, preko obaveza jedinica lokalnih samouprava oko formiranja energetskog menadžmenta i baze podataka, do onoga što krajnje potrošače najviše zanima, a to je sistem priključenja i skidanje sa mreže, kao i cene koje se razlikuju u lokalnim samoupravama.

“Daljinski sistemi grejanja egzistiraju, funkcionišu u negde oko 60 gradova i opština i već odavno su postali ne raskidiv deo energetskog sistema Republike Srbije. Sa negde oko nešto više 6000 megavata istalisane toplotne snage zaista su nezamenljiv segment Srpske energetike isto kao i elektroprivreda i naftnogasni sektor i Ministarstvo rudarstva i energetike zadnjih godina ulaže velike napore gde je taj deo energetskog sektora Srbije funkcioniše u najboljoj mogućoj meri u interesu krajnjih kupaca i korisnika”, rekao je Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu za rudarstvo i energetiku.

U Ministarstvu navode da je ova oblast poslednjih godina značajno uređena kroz zakonsku regulativu, a paralelno s tim sprovodi se i investicioni ciklus u toplanama širom Srbije preko povoljnih međunarodnih kredita, donacija i bespovratnih podsticaja i zahvaljujući tome, prema rečima državnog sekretara Predića, sada mnoge toplane ostvaruju pozitivno poslovanje.

“Imamo nekoliko vrlo aktuelnih tema, ako govorimo o samim zakonskim okvirima i ako govorimo o samom interesu krajnjih potrošača. Taj energetski sektor je vrlo bitan kada pričamo o samoj distribuciji, samoj potrošnji”, rekao je Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku.

Govoreći o mogućnosti naplate grejanja po utrošku, pokrajinski sekretar je istakao značaj koji bi imalo obrazovanje stanovništva na temu sprovođenja mera energetske efikasnosti, poput zamene prozora, vrata ili izolacije krovova zgrada.

Grbić je ukazao da često građani koji pređu na direktno plaćanje po utrošku nemaju manje račune za grejanje, dok ne sprovedu i ove neophodne potrebne mere.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.