Divlja deponija pored izvorišta Petrovaradinska ada

Pored izvorišta Petrovaradinska ada nikle su divlje deponije smeća, a u blizini postoji i „divlje naselje“ koje nema kanalizaciju, kao i ugostiteljski objekat, upozorio je "Vodovod i kanalizacija".

83

Iz preduzeća podsećaju da Novi Sad pijaću vodu crpi iz izvorišta podzemnih voda, a ona predstavljaju prvu zonu sanitarne zaštite i u njihovoj neposrednoj blizini zabranjena je gradnja ili upotreba objekata i postrojenja, korišćenje zemljišta ili obavljanje druge delatnosti ukoliko one ugrožavaju zdravstvenu ispravnost vode na izvorištu.

Kako bi zaštitilo izvorišta vode, ovo preduzeće je postavilo upozoravajuće table u neposrednoj blizini bunara na izvorištima.

“Veoma je važno naglasiti da deponovanje otpada dovodi do zagađivanja zemljišta i podzemnih voda. Tokom padavina koje se filtriraju kroz masu deponovanog otpada rastvaraju se i štetne materije, čime se zagađuju i zemljište i podzemne vode. Dodatni problem predstavlja i činjenica da zagađivanje tla nema isključivo lokalni karakter, već zahvata i širi prostor”, navode u preduzeću.

O najnovijoj deponiji na izvorištu Petrovaradinske ade biće obaveštene nadležne inspekcije i Agencija za zaštitu životne sredine, saopšteno je iz ovog preduzeća koje koje poziva pojedince na odgovorno i savesno ponašanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.