Divan o Kineskoj četvrti – kako je urediti?

VIDEO K9: Fondacija "Novi Sad 2021" pokrenula je otvorene razgovore pod nazivom Divan, sa ciljem da širu javnost uključi u aktuelne teme kada je reč o Novom Sadu kao prestonici kulture. Tema prvog Divana bila je razvoj Kineske četvrti.

0
432

Zahvaljući titulama koje je grad poneo, za Evropsku prestonicu kulture 2021. i Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine, Kineska četvrt prepoznata je kao važna gradska lokacija.

To je sačuvalo ovaj kompleks od rušenja, usvojen je Plan detaljne regulacije prostora i pokrenuta je tema o njegovom razvoju i budućim sadržajima.

“Mi smo organizovali nekoliko Divana, taj naziv smo im simbolično dali, jer Vojvođani vole da divane i mi smo pozvali građane da se uključe u razgovore, dijalog i stvarno su svi pozvani. Poziv je otvoren svima, ono što danas možemo da konstatujemo je činjenica da je ovde puno korisnika prostora u takozvanoj Kineskoj četvrti, ima puno naravno medija i ima ljudi koji su zainteresovani u smislu, koji žive blizu, na Limanu. Limanci su pokazali veliko interesovanje oko toga kako će ovaj prostor biti uređen”, rekla je doktor Mirjana Kovačević iz Fondacije “Novi Sad 2021”. 

 

Plan detaljne regulacije Kineske četvrti jeste legalni okvir za razvoj Kineske četvrti, ali bez dijaloga sa korisnicima prostora, građanima i kulturnom javnošću nije moguća realizacija plana, rečeno je na Divanu.

“Mi smo svesni da ćemo morati u neko dogledno vreme da se selimo i da će ovo da se preuredi. E sad, nas više zanima da li tu postoji neka šansa da nam se nekako pomogne u smislu nekog pronalaženja prostora, da li neki drugi vid”, rekao je Mirko Kosanović, zakupac prostora u Kineskoj četvrti.

Razvoj Kineske četvrti planiran je u domenu kreativnih kulturnih industrija, ali i svih drugih uslužnih delatnosti koji se uklapaju u profil Evropske kulturne prestonice kulture.

“Grad treba da uloži velika, velika sredstva, to ne smemo zaboraviti. Infrastruktura ne postoji, ni kanalizacija, struja je nedovoljna, vodovod ne postoji i tako dalje. To su ogromne sume koje će se uložiti u ovaj prostor, koji je na jednoj divnoj lokaciji. Onda dolaze objekti koji će se obnavljati. Mnogo je teže obnoviti postojeći objekat koji je u relativno lošem stanju. Mi hoćemo njih da sačuvamo, hoćemo da ih unapredimo i hoćemo da oni objekti koji zaista više ne mogu da se koriste, oni su svoj radni vek već davno istrošili, na njihovim mestima mogu da se podignu po Planu i novi objekti”, naveo je Darko Polić uz radne grupa za kulturnu infrastrukturu EPK 2021.

Polić je dodao je rok do 2021 godine glavna motivacija svima koji su uključeni u razvoj ovog prostora i da se nada da će do tada Plan biti realizovan.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.