Diskusija o kvalitetu vode

VIDEO K9: Kvalitet vode za piće i kontrola kvaliteta otpadnih voda tema su ovogodišnje Škole za zaštitu životne sredine, u organizaciji Departmana za hemiju biologiju i zaštitu životne sredine na Prirodno matematičkom fakultetu.

0
905

Radionica o kvalitetu voda održava se po 21. put i ovo je jedan od vodećih skupova u zemlji iz oblasti kvaliteta vode za piće, upravljanja kvalitetom i vodosnabdevanjem, upravljanja otpadnim, površinskim vodama i sedimentom.

“Mi ćemo ovde ukazati na nove trendove, na nove pravilnike i na predlog za unapređenje našeg pravilnika, pošto je postojeći iz 98. godine, sad je već 2017. Unapredila su se znanja iz oblasti kvaliteta voda. Drugi deo bitan priče na workshopu će biti i tretman otpadnih voda, pogotovo industrijskih otpadnih voda kako bi smanjili zagađenje i pritiske na naše vodotoke i na naša izvorišta”, rekao je dr Srđan Rončević, profesor na PMF-u.

Kvalitet voda izabran je za ovogodišnju centralnu temu iz razloga što se naša zemlja susreće sa nizom problema u ovoj oblasti. Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće donet je 1998. godine i odgovarao je tadašnjim potrebama u oblasti kvaliteta pijaće vode, međutim potrebno je inovirati pravne regulative.

“U Vojvodini je situacija dosta nepovoljna što se tiče stanja otpadnih voda i što se tiče ponašanja industrije koja ispušta tu vodu. Naravno ima tu i pozitivnih primera. Mi jesmo kao što ste rekli nadležni za teritoriju Vojvodine, praćenje zagađenja. Imamo katastar zagađivača koji svake godine obnavljamo, i mislimo da su ovakvi skupovi jedna prilika da se i industrija i mi koji se bavimo profesionalno problemima, malo edukujemo i da svake godine saznamo šta se novo događa. pre svega kod nas u zakonskoj regulativi i u tom smislu podržavamo ovaj skup, mada nismo zadovoljni odzivom zagađivača koji dolaze, mislim da bi trebali više da posvete pažnju tom problemu”, rekao je Stevan Radin iz Službe za zaštitu vode JP Vode Vojvodine.

Ukoliko se otpadne vode ne prečišćavaju ili nedovoljno prečišćavaju, predstavljaju jedan od važnih izvora zagađenja vodnih resursa sa potencijalnim negativnim efektima na ekosistem i zdravlje ljudi. Radionice su počele danas i trajaće do 22. septembra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.