DIREKTORKA NOVOSADSKE TV K9 POČELA ŠTRAJK GLAĐU

Ovo je izgleda jedini način. U ovoj državi mi imamo samo obaveze i nemamo nikakva prava, a država ima sva prava i nikakve obaveze. Preduzeće emisiona tehnika i veze je 18.05.2018. godine, posle 20 godina postojanja, ugasilo signal novosadske televizije Kanal 9, zbog duga.

7
5587

“Poštovani prijatelji, posle 5 inspekcijskih kontrola, 2 krivične prijave, paljenja zgrade naše televizije, sada nam je ETV ugasio signal sa Crvenog Čota. Neću da dozvolim da nas ugase u tišini.Tražim od države da podvučemo crtu, da nam priznaju prava koja imamo po zakonima i Ustavu, plate ono što su oni dužni, mi njima što im mi dugujemo, pa ako smo i dalje nešto dužni, neka nas ugase, ali ne mogu da dozvolim da nas ugase zbog našeg duga, a da se njihov ne računa. Pa dokle će ljudi ćutati? Sudovi u Srbiji im godinama ne rešavaju sporove u kojima treba da ostvare svoja prava, ali im zato izvršitelji i javna preduzeća u roku od ODMAH isključuju struju, odnose automobile, prodaju stvari iz kuće, oduzimaju kuće i stanove…! I to sve našim građanima izgleda normalno, e, pa ja ne smatram tako! Naravno da svi treba da imamo obaveze, ali valjda i neka osnovna prava!”- objašnjava naša direktorka Maja Pavlović.

TV Kanal 9 je još 2015 godine podneo tužbu Upravnom sudu u Beogradu protiv Rešenja REM-a, jer smatra da je lokalnim televizijama nezakonito, bez ikakvog prava glasa, oduzeta lokalna frekvencija i dodeljena regionalna frekvencija, naknada koja im je konkursom 2008. godine određena i garantovana 16 godina, taksa je u sedmoj godini udesetostručena, stub za predajnik koji su morali da sazidaju prilikom dobijanja dozvole, sada mogu da bace u đubre, jer je država u sedmoj godini važenja dozvole odlučila da odredi potpuno drugačija pravila, do danas nije doneta presuda.

TV Kanal 9 je još 2015. godine pokrenuo prekršajne postupke protiv direktora javnih preduzeća koja im nisu dostavljala informacije od javnog značaja, do danas nisu okončani i Kanalu 9 nisu ni dodeljeni, ni isplaćeni troškovi koje je zbog postupaka imao, iako su direktori oglašeni krivim ili su postupci, zbog ažurnog rada suda zastareli. U nekim postupcima su donete presude u kojima je sud obavezan da nam plati troškove, rok koji su sami sebi odredili je odavno istekao, a od novaca ni traga.

Kanal 9 je još 2014. godine pokrenuo Inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Tarife Sokoj, kojom je određeno da lokalne i regionalne tv stance plaćaju istu minimalnu autorsku naknadu kao i lokalne i regionalne radio stanice, za isto područje, za isti broj stanovnika, iako radio stanice imaju iste ili čak veće prihode od tv stanica, a svi znamo da za radio stanice muzika ima daleko veći značaj, postupak do danas nije meritorno rešen.

Kanal 9 je još 2015. godine pokrenuo Inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Tarife OFPS, jer smatramo da nije ni zakonito, ni u skladu sa Ustavom, da tv stanice plaćaju 4 PUTA VEĆU MINIMALNU AUTORSKU NAKNADU od radio stanica, postupak do danas nije meritorno rešen.

Postupak zbog nezakonitog preuzimanja Udruženja AEMV, čiji su predstavnici redovni članovi komisija za dodelu sredstava medijima, koji smo pokrenuli pre godinu ipo dana, a u kojem tražimo da se ponište nezakonite odluke Udruženja, kako isto ne bi zloupotrebljavalo konkurse za sufinansiranje medija, nije ni blizu završetku, a njihovi članovi su idalje u skoro svim komisijama za dodelu sredstava medijima.

10 godina ne možemo da okončamo sudski postupak sa Novosadskim sajmom.

Po našoj žalbi na Rešenje poreske inspekcije iz 2016. godine, zbog kojeg nam je poreska inspekcija, po ekspresnom postupku već skinula sa računa 250.000 dinara, a koja žalba, naravno, ne zadržava izvršenje, još uvek nije doneta drugostepena odluka.

Nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja da REM-u skrenemo pažnju da član 8 Pravilnika o visini, izmeni visine i načinu obračunavanja naknade za pružanje medijske usluge iz 2016. godine nije u skladu sa zakonom, u aprilu ove godine smo morali da pokrenemo Inicijativ za ocenu ustavnosti i zakonitosti ovog pravilnika, a po svim dosadašnjim iskustvima, na odluku ćemo morati da čekamo između 3 i 5 godina, ako je ikada dočekamo. U Inicijativi tvrdimo da ne može biti u skladu sa Ustavom i zakonom da lokalne i regionalne tv stanice u Srbiji plaćaju 13 PUTA VEĆU NAKNADU za emitovanje od lokalnih i reigonalnih radio stanica, za isto područje, za isti broj stanovnika, gde radiostanice imaju veće ili iste prihode u odnosu na tv stanice, a svi znamo da su troškovi tv stanica daleko veći.

A u postupcima koji se pokreću protiv nas se donose i presude protiv nas… po šablonu… Čak u dva različita postupka, pred različitim sudijama, koje je OFPS pokrenuo protiv nas, u celom obrazloženju presuda piše SOKOJ… copy-paste… pa sudija, u izreci presude promenila nazive, a u obrazloženju presude zaboravila da promeni nazive parničnih strana! Izgleda da nema nikakvog smisla ni da učestvujemo u postupcima u kojima nas tuže, jer su presude već unapred pripremljene.

“Ovo su samo najvažnijii postupci koje smo pokrenuli, a od države – ni pisma, ni razglednice. Tražim da država donese odluke, ali u skladu sa zakonom, u postupcima u kojima mi tražimo poštovanje naših, zakonom i ustavom garantovanih prava, pa da podvučemo crtu i ako smo nešto dužni, neka nas ugase. Ja ne znam gde da izmislim novce, kada imamo samo obaveze… a od prihoda ni traga. Na konkursima, na kojima su godinama naši projekti dobijali podršku, sada smo nepodobni, banke nam kredite ne odobravaju, jer smo svrstani u rizičnu grupu (zajedno sa udruženjima građana i kockarnicama), lokalni i regionalni mediji u Srbiji nemaju pristupe većim marketinškim agencijama… pa kako da zaradimo 500.000 dinara mesečno, samo za takse državi, pa onda još za plate i troškove? Pa član 91 Ustava Srbije određuje da porezi i druge dadžbine moraju da se zasnivaju na ekonomskoj moći obveznika! Što se ja više trudim da opstanemo, to više propadamo.

Ni jedan postupak koji mi pokrenemo, ne možemo da završimo u skladu sa zakonom. Jedna sudija Prekršajnog suda mi je, preko prijatelja, poručila da je morala da donese odluku, za koju i sama zna da je nezakonita, kaže, morala je, takav je nalog dobila. Jedna od inspektorki koja nam je bila u kontroli nam je rekla da radimo sve po zakonu, ali da je dobila zadatak da nas kazni, po svaku cenu, kao utehu nam navodi da ćemo imati prava da se žalimo, ali, naravno, žalba ne zadržava izvršenje.” – kaže Maja Pavlović.

Nadamo se da će nas kolege novinari, a i građani, podržati, jer smo sigurni da se suočavaju sa istim problemima. Dođite kod nas da gladujemo zajedno, to je jedino što nam je ostalo da vam ponudimo.

TV KANAL 9

Novi Sad, 21.05.2018. godine

tel. za kontakt: +381 (0) 21 522 733

7 KOMENTARA

 1. Porska Kanal9.
  Mozda nije problem to sto niste platili, nego sto mozete da kazete javno preko vase televizije istinu, a to njima smeta. Da ste pognuli glavu i pustali tange frange na televiziji, verujte emitovali bi ste se i dalje sa Cota.

 2. Nakon OKUPACIJE i čistke staljinističkog tipa u vojvođanskom javnom servisu, RTV-u, Kanal 9 je bio jedina svetla tačka u srBIAnskom medijskom mraku u Novom Sadu i jedina takva televizija u otvorenom etru (naravno, uz N1, koji je moguće pratiti samo putem kabla i satelita).

  Puna podrška i NE DAJTE SE!!!

 3. Ovo je JEDINA televizija u Novom Sadu i Vojvodini koja je poslednjih godina uopšte pružala medijski prostor Vojvođanskoj partiji (VP) i njenom predsedniku Aleksandru Odžiću u emisiji “Otvoreni ekran”.

  https://www.youtube.com/watch?v=OXWjDPv2q3s

  Tako da… nije teško zaključiti ŠTA je razlog svim ovim nasilnim, protivzakonitim i nadasve PROTIVUSTAVNIM pokušajima ućutkavanja… 🙁

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.