Direktor pobegao! Ogorčeni kupci “Nefe” pokušali da uzmu nameštaj iz magacina

"Zbog tehničkog pregleda automobila, morao sam hitno u Rusiju" - poslednja je poruka koju je Maksim Maksimov, direktor "Nefa nameštaja", poslao imejlom menadžerima u Srbiji samo nekoliko dana pre nego što je ta ruska firma bukvalno preko noći iščezla iz Srbije, piše današnja štampa. U Vranju su se radnici ruske firme u kojoj je prekinuta proizvodnja okupili ispred fabrike i traže objašnjenja, dok su u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima širom zemlje stotine kupaca koji nisu dobili plaćenu robu ostavljeni na cedilu.

381

Mediji prenose da kupci nameštaja ruskog proizvođača uzalud pokušavaju da uzmu robu iz centralnog magacina zakupljenog od firme “Transport” na Voždovačkom kružnom putu.

Građani, kako izveštava N1, kažu da strahuju da im nameštaj nikada neće biti dostavljen, jer je vlasnik fabrike nameštaja “Spilit”, koja sarađuje sa “Nefom”, naprasno odlučio da prekine poslovanje u Srbiji.

Niko iz firme koja je 2017. počela proizvodnju u Vranju nije došao da razgovara sa kupcima. Pred njih je došao samo vlasnik magacina Sreten Ćirović koji kaže da je takođe oštećen.

Magacin je zaključan, intervenisala je i policija koja nije dozvolila kupcima da uđu i odnesu robu koju su unapred platili, mnogi od njih podižući i kredite vredne desetine hiljada dinara za garniture, fotelje, kuhinjski nameštaj.

U “Transportu” se nadaju da će doći neko iz fabrike da napravi popis i da će onda pokušati da naplate tri zaostale kirije. Zakupac je, kako kažu, dve godine dobro radio i uredno plaćao.

Zatvorene su i sve prodavnice “Nefe” u tržnim centrima.

Pojedini kupci ispred magavina na Voždovcu kažu da će ostati tamo sve dok ne budu namirili ono što su uredno platili i apeluju na nadležne da što pre reše ovu situaciju, dok pripadnici MUP-a kažu da će ostati da obezbeđuju objekat dokle god se građani ne raziđu.

RTS prenosi da je ruska fabrika nameštaja “Spilit” u Vranju prošle noći odnela mašine, te da se oko 300 radnika okupilo ispred fabrike. Radnici navode da su ih terali da potpišu raskid ugovora bez isplaćenih plata, te da im se nisu obratili ni vlasnik ni direktor.

Prema podacima Agencije za privredne registre 49 odsto “Spilita” je u vlasništvu beogradskog “Holodeksa”, a 51 odsto u vlasništvu ruskog partnera “OOO Korolj Divanov” dok je “Holodeks” stoprocentni vlasnik “Nefa nameštaja” čiji je direktor Maksim Maksimov.

Iza obe firme, pema pisanji Blica, stoji i ruski biznismen Andrej Hodasevič, vlasnik dve velike fabrike nameštaja u Rusiji, “Mnogo mebeli” i “Korol Divanov”, a dokaz da su ova privredna društva povezana je i, prema istom izvoru, činjenica da su odmah nakon odlaska “Spilita” iz Vranja, internet i fejsbuk stranica “Nefa nameštaja” ugašeni i sve prodavnice zatvorene.

Veći broj oštećenih kupaca javio se Nacionalnoj organizaciji potrošača i Zaštiti potrošača u čijem saopštenju stoji i da su “odlaskom „Nefe“ svi potrošači ostali obespravljeni, jer, po sadašnjim saznanjima, ne postoji pravni naslednik pomenute kompanije… Očekujemo postupanje i reagovanje nadležnih organa”. (N1, RTS, BLIC, TV Kanal 9)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.