Diplome za kurs Liderstvo i razvojni omladinski rad

VIDEO K9: U Gradskoj kući danas su uručene diplome studentima koji su pohađali i uspešno završili kurs pod nazivom ,,Liderstvo i razvojni omladinski rad''. Jednogodišnje školovanje studenata realizovao je Centar za omladinski rad u saradnji sa univerzitetom iz Švedske.

0
366

Novosadski Centar za omladinski rad, zahvaljujući saradnji sa Švedskim fakultetom iz grada Jošopinga, posle 10 godina ponovo ima generaciju studenata kursa za omladinske radnike formalnog obrazovanja.

“Na ovom kursu smo imali 20-oro studenata koji su prolazili jedan dugi proces. Učili su o tome kako da rade sa mladima, imali su šest predmeta koje su polagali, imali su praksu sa grupama mladih koji su takođe polagali. Danas imamo zadovoljstvo da tim studentima uručimo sertifikate”, rekla je Marijana Rodić iz Centra za omladinski rad. 

Studenti su na ovom kursu obučeni za rad sa mladima u raznim oblastima. Jedna od ključnih je vršnjačko nasilje u školama, a tu su i alkoholizam kod mladih, uloga žene kroz modnu reviju, zatim teme vezane za osobe sa invaliditetom i LGBT populaciji.

Svršeni studenti ovog kursa dodelom ovih diploma postali su omladinske radnice i radnici od kojih se očekuje da nastave da dalje rade sa mladima u lokalnoj zajednici.

“Umrežavanje mladih, ubacivanje u tokove društva, u društvene procese i kroz naš lokalni akcioni plan mi, između ostalog, imamo poseban deo gde finansiramo i podržavamo zapošljavanje mladih”, naveo je Ognjen Cvjetićanin, član Gradskog veća za sport i omladinu.

Studenti kažu da im je ovo iskustvo donelo uverenje da mogu da donesu promene u svojoj zajednici, a sama diploma omogućiće im lakše zaposlenje.

“Meni je to mnogo pomoglo, zato što sam razumela da zapravo mladi imaju iste probleme kao što imaju i odrasli samo da su oni zanemareni, sputani, da im se ne ostavlja dovoljno prostora da kažu ono što misle, a imaju jako puno toga da kažu, sa druge strane kao neko ko je prošao ovaj kurs shvatila sam koliko je to zahtevan posao raditi kvalitetno sa mladima”, kazala je Marija Marić, studentkinja kursa.

Rad sa mladima u okviru kursa, kako je rekla, pomogao im da razumeju šta je potrebno mladima, kako da im priđu, da pronađu rešenje, i kako da se promene da bi mogli da sistemski ponude neke odgovore.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.