Dijalogom do demokratskog društva

VIDEO K9: Blokada otvorenog društvenog dijaloga o svim važnim pitanjima od nacionalnog interesa jedan je od uzroka političke situacije kakvu imamo danas, a kakvu oslikavaju i poslednji izbori održani u Srbiji, rekao je u Otvoreno ekranu sudija Apelacionog suda u penziji Savo Đurđić.

0
8

Nakon lokalnih izbora održanih 2. juna usledili su prigovori opozicije nezadovoljne rezultatima, koji su uglavnom odbijeni pa i pozivi za povlačenje iz parlamenata, slavlje u redovima pobednika, postizborna kombinatorika, ali i gorak ukus velikog broja građana da je sam izborni proces daleko od onoga što bi se moglo nazvati uobičajenim i normalnim u demokratskim zemljama.

Nekoliko zakonskih izmena uoči izbora nije bilo dovoljno da se izborni proces učini transparentnijim i čvršćim, stav je velikog dela opozicije iz čijih redova stižu i pozivi za izmenu izbornog sistema.

Izmenom političkog sistema trebalo bi dozvoliti da glasači neposrednim glasanjem biraju barem polovinu poslanika, kojima stranke ne bi mogle da manipulišu zamenom, smatra Đurđić.

Ukoliko procesi oko pravnog izjašnjavanja institucija nisu završeni do kraja, da bi se mogli kasnije koristiti u Strazburu i slično te u situacijama u kojima postoje sporna i neraspravljena pitanja, ne bi trebalo koristiti takve stare metode ili navike, od kojih su neke i drastičnije, poput glasanja stranih državnika na izborima u Srbiji, zaključio je Đurđić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.