Dijagnostička odiseja retkhih bolesti

VIDEO K9: U borbi protiv retkih bolesti najvažnija je što ranija dijagnostika, a da bi ona bila moguća, sa simptomima retkih bolesti mora biti upoznat što veći krug javnosti, kao i sami lekari, kažu u Udruženju Hrabriša.

0
9

Iako u Srbiji ima oko pola miliona ljudi koji boluju od retkih bolesti, o njihovim problemima se retko govori, najčešće zbog nedovoljnog znanja i neinformisanosti.

Sistemski izazovi često su u rukama nevladinog sektora i entuzijasta, među kojima je Uduženje Hrabriša koje pokušava da u fokus javnosti dovede neurotransmiterske boleti.

Ono što je retko nije i nevažno, naprotiv, istakla je Ivana Badnjarević, iako se retka bolest dešava kod 5 lica na 10.000 osoba.

Dijagnostička odiseja retke bolesti ponekad traje i po nekoliko godina, kazala je Badnjarević.

Upravo zbog što ranijeg ustanovljavanja dijagnoze je važno osobu koja ima neke neobične simptome zadržati u zdravstvenom sistemu, naglasila je Badnjarević.

U našoj zemlji su trenutno, kada je moguće ispitivanje uzoraka i u Srbiji i slanje u inostranstvo, dijagnostičke mogućnosti, kako je rekla, mnogo bolje nego pre, recimo, jedne decenije, ali u ovoj oblasti postoji stalan prostor za napredovanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.