Dijabetes utiče na vid

VIDEO K9: Dijabetes, odnosno šećerna bolest je sistemska bolest od koje najviše stradaju mali krvi sudovi, kojih u velikom broju ima i unutar oka, te je to jedan od razloga zbog kojeg skoro svi dijabetičari imaju problema sa vidom i zbog čega moraju da redovno posećuju oftamologa.

0
1874

Kod dijabetičara povišen nivo šećera u krvi oštećuje krvne sudove oka, zbog čega mogu da nastanu poprilične komplikacije sa vidom, kažu oftamolozi, upozoravajući da te promene često mogu biti toliko snažne, da ne postoji mogućnost lečenja.

“Treba svakako da svako ko se leči od šećerne bolesti, endokrinolog, taj koji treba da upozori pacijenta, ali ono što je jako važno da svi koji se leče od šećerne bolesti trebaju da idu na neke periodične i redovne oftamološke kontrole. Dakle, kod pacijenata koji nemaju nikakve promene u oku, najčešće se te kontrole rade na godinu dana. Kod pacijanata koji imaju već početne promene u oku, a promene mogu biti i od početnih do jako uznapredovalih, oni moraju da rade i češće kontrole, na tri do četiri meseca”, upozorio je dr Tihomir Aleksić, oftamolog.

Pregledi su uglavnom jednostavni i bezbolni, a najvažnije je pregledati očno dno. Oftamolozi kažu da mogu u ranoj fazi da otkriju promene u oku koje još uvek ne dovode do poremećaja u kvalitetu vida, te da su takve promene i lako izlečive.

“Neregulisani dijabetes može da dovede i do smrti, ali i do slepila svakako, ako je neregulisan, ako se ne ide na kontrole, ako se ne preduzima ništa, krajnji ishod komplikovane dijabetične retinopatije, kako mi to zovemo, jeste i slepilo”, rekao je dr Aleksić.

Najbolja prevencija slepila, jeste kontrola i držanje dijabetesa pod kontrolom, kaže dr Aleksić, jer su dijabetičari, pre svaga endokrinološki pacijenti, kojima se savetuje ozbiljno pridržavanje dijabetičarskog režima ishrane, kao i obavezna fizička aktivnost.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.