Digitalni građani u radionicama Gradske biblioteke

VIDEO K9: Učenici osnovnih škola imaju priliku da učestvuju u radionicama kompjuterskog programiranja kroz projekat ,,Digitalni građanin" koji realizje 20 javnih biblioteka širom Srbije. 

0
448

U 20 javnih biblioteka širom Srbije tokom juna biće organizovane besplatne radionice kompjuterskog programiranja za osnovce, u okviru projekta ,,Digitalni građanin”.

Gradska biblioteka u Novom Sadu jedna je od biblioteka učesnica ovog projekta kojim koordinira Institut za razvoj i inovativnost mladih iz Zagreba.

“Zahvaljujući čitavom ovom projektu u koji su uključeni i još 150 različitih biblioteka i škola u regionu, mi smo dobili veoma vrednu opremu, to je 20 mikrobit računara i pet setova popularno nazvanih ‘uradi sam’. To su ovi bozon setovi, a sami mikrobit računari nisu nešto što bismo zamislili kao klasičan računar koji vidimo ispred nas, nego je u pitanju upravo ovo što držim u ruci, računar je dimenzija 4 x 5 santimetara i on se kao eksterni uređaj vezuje za kompjuter i mi programiranje u stvari radimo na laptop računaru”, pojasnila je bibliotekarka Ljiljana Kosijer.

Osnovci će moći da uče kompjutersko programiranje na posebno osmišljenim platformama koje imaju detektore za pokret, pad, nagib i vibracije, mere temperaturu i jačinu svetlosti, u sebi imaju ugrađen kompas i detektor metala.

Sve navedene karakteristike ovog mikrobit sistema, učesnici radionice moći će da primene u programiranju.

“Čitav projekar Digitalni građanin jeste namenjen osnovnoškolcima koji će se učiti nekim početničkim koracima u programiranju odnosno dekodiranju. Za neki naprednije radionice koje ćemo praviti koristićemo ovaj set dodataka u kojima se nalaze različiti prekidači, sijalice, ventilatori i svakakve električne spravice, i zahvaljujući njima ćemo naš računar moći da instriramo da izvršava određene operacije”, kazala je Kosijer.

Radionice u okviru projekta ,,Digitalni građanin” imaće za cilj da podstaknu razvijanje kreativnosti i zainteresovanosti kod dece u sferi kompjuterskog programiranja, kao i da prikažu neke od inovativnih metoda programiranja prilagođenih tom uzrastu.

Učenici osnovnih škola mogu da se prijavljuju za učešće na radionicama do ponedeljka, 13. maja.

“Radionice će se održavati inače sredom i petkom od 10 do 11 časova. Deca menjaju svoju školsku smenu svake nedelje, tako da će radionice pohađati svake druge nedelje. Radionice će trajati do kraja juna, nakon toga i deca su na raspustu i mi na godišnjim odmorima, pa ćemo se možda nastaviti družiti od septembra ponovo. Nije potrebno ništa da ponesu, računari su obezbeđeni ovde i nadam se da ćemo se lepo zabaviti”, rekla je Kosijer.

Cilj ove radionice, kako je rekla, jeste podizanje digitalnih kompetencija kod dece i podizanje interesovanja za svet digitalnog i kompjuterskog programiranja.

Radionice će biti organizovane u zgradi Gradske biblioteke u Novom Sadu, a decu će obučavati zaposleni u biblioteci koji su prošli kroz poseban program obuke za ovaj projekat.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.