Digitalni građani u radionicama Gradske biblioteke

VIDEO K9: Učenici osnovnih škola imaju priliku da učestvuju u radionicama kompjuterskog programiranja kroz projekat ,,Digitalni građanin" koji realizje 20 javnih biblioteka širom Srbije. 

163

U 20 javnih biblioteka širom Srbije tokom juna biće organizovane besplatne radionice kompjuterskog programiranja za osnovce, u okviru projekta ,,Digitalni građanin”.

Gradska biblioteka u Novom Sadu jedna je od biblioteka učesnica ovog projekta kojim koordinira Institut za razvoj i inovativnost mladih iz Zagreba.

“Zahvaljujući čitavom ovom projektu u koji su uključeni i još 150 različitih biblioteka i škola u regionu, mi smo dobili veoma vrednu opremu, to je 20 mikrobit računara i pet setova popularno nazvanih ‘uradi sam’. To su ovi bozon setovi, a sami mikrobit računari nisu nešto što bismo zamislili kao klasičan računar koji vidimo ispred nas, nego je u pitanju upravo ovo što držim u ruci, računar je dimenzija 4 x 5 santimetara i on se kao eksterni uređaj vezuje za kompjuter i mi programiranje u stvari radimo na laptop računaru”, pojasnila je bibliotekarka Ljiljana Kosijer.

Osnovci će moći da uče kompjutersko programiranje na posebno osmišljenim platformama koje imaju detektore za pokret, pad, nagib i vibracije, mere temperaturu i jačinu svetlosti, u sebi imaju ugrađen kompas i detektor metala.

Sve navedene karakteristike ovog mikrobit sistema, učesnici radionice moći će da primene u programiranju.

“Čitav projekar Digitalni građanin jeste namenjen osnovnoškolcima koji će se učiti nekim početničkim koracima u programiranju odnosno dekodiranju. Za neki naprednije radionice koje ćemo praviti koristićemo ovaj set dodataka u kojima se nalaze različiti prekidači, sijalice, ventilatori i svakakve električne spravice, i zahvaljujući njima ćemo naš računar moći da instriramo da izvršava određene operacije”, kazala je Kosijer.

Radionice u okviru projekta ,,Digitalni građanin” imaće za cilj da podstaknu razvijanje kreativnosti i zainteresovanosti kod dece u sferi kompjuterskog programiranja, kao i da prikažu neke od inovativnih metoda programiranja prilagođenih tom uzrastu.

Učenici osnovnih škola mogu da se prijavljuju za učešće na radionicama do ponedeljka, 13. maja.

“Radionice će se održavati inače sredom i petkom od 10 do 11 časova. Deca menjaju svoju školsku smenu svake nedelje, tako da će radionice pohađati svake druge nedelje. Radionice će trajati do kraja juna, nakon toga i deca su na raspustu i mi na godišnjim odmorima, pa ćemo se možda nastaviti družiti od septembra ponovo. Nije potrebno ništa da ponesu, računari su obezbeđeni ovde i nadam se da ćemo se lepo zabaviti”, rekla je Kosijer.

Cilj ove radionice, kako je rekla, jeste podizanje digitalnih kompetencija kod dece i podizanje interesovanja za svet digitalnog i kompjuterskog programiranja.

Radionice će biti organizovane u zgradi Gradske biblioteke u Novom Sadu, a decu će obučavati zaposleni u biblioteci koji su prošli kroz poseban program obuke za ovaj projekat.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.