Digitalna transformacija preduzeća neminovna

VIDEO K9: Ni jedna grana industrije ili sektora usluga neće moći da zaobiđu digitalnu transformaciju, koja je danas globalni proces. U Privrednoj komori Srbije u toku je proces osnivanja Centra za digitalizaciju koji je fokusiran na mala i srednja preduzeća, rečano je jučerašnjoj konferenciji održanoj u okviru trodnevnog SE-IT SUMMIT-a koji je završen danas u Novom Sadu.

0
301

Ukoliko žele da budu konkurentni i deo dobavljačkih lanaca, više nije ni pitanje da li mala i srednja preduzeća treba da se digitalizuju ili ne, rekao je viši menadžer projekta podrške razvoju privatnog sektora u Srbiji ispred Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, Tomislav Knežević.

Digitalizacija industrije je globalni proces koji se dešava sada, a Srbija, iako je u tom pogledu odmakla u odnosu na region, veoma zaostaje za zemljama EU.

“Mi smo u procesu pripreme za osnivanje Centra za digitalizaciju u Privrednoj komori Srbije, zajedno sa našim partnerima iz Komore uradili jednu analizu stanja u preduzećima u Srbiji i moram da kažem da je situacija dosta loša. Mnogo bazičnih stvari mora još da se uradi”, istakao je Knežević.

Među bazičnim stvarima na putu ka digitalizaciji srpskih preduzeća su prezentacije putem interneta koje, prema povretnim informacijama stranih partnera, nisu na visokom nivou, a u mnogim firmama se digitalna rešenja uopšte i ne primenju.

“I dalje se štampa dokumentacija, mnogo toga treba da se uradi i u procesu 3D printovanja i slično. Mnogo, mnogo toga, poslovni softveri se retko koriste. Imamo, naravno, veliki broj izuzetaka, kompanija koje su investirale, učinile nešto, ali pogotovo kod malih i srednjih preduzeća postoji još mnogo toga što treba da se uradi”, naveo je Knežević.

Digitalizacija na neki način znači i saradnja, otvaranje prema svetu, stoga je u digitalizaciji industrije važna saradnja sa državama poput Nemačke od koje naša zemlja može da dosta da nauči o podršci države preduzećima u ovom procesu. Budući Centar za digitalizaciju Srbije

“Mi smo pre godinu dana shvatili da najosetljiviji deo naše privrede, znači, mala i srednja preduzeća, treba da imaju podršku u tom procesu i zbog toga smo osnovali Centar za digitalnu transformaciju. On jeste podrška upravo malim i srednjim preduzećima. Naravno da komuniciramo i sa velikim kompanijama i sa mikrokompanijama, ali mala i srednja preduzeća su ona sa kojima najviše radimo, koja želimo da savetujemo i da ima pomognemo da kroz taj proces prođu što brže, bezbolnije i što jefzinije”, rekao je Mihailo Vesović, savetnik predsednika PKS.

Unazad godinu dana su, prema njegovim rečima, postavljeni osnovni instrumenti u ovom procesu, formirana je prva grupa savetnika koji pomažu 40 kompanija u izradi njihovih strategija digitalne transformacije, dok će u narednoj gidini biti realizovana naredna faza, odnosno podrška tim kompanijama da implementiraju strateška tehnološka rešenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.