Digitalizacija u poslovanju zanatlija

VIDEO K9: Zanatlije iz naše i susednih zemalja učestvovali su u radionici o uvođenju informaciono-komunikacione tehnologije u zanatstvu, koja je održana u našem gradu. Projekat je podržala razvojna agencija Srbije, a vezan je za formiranje edukativnog centra u okviru Zanatskog doma u našem gradu.

0
289

U radionici o uvođenju informaciono-komunikacione tehnologije u zanatstvu aktivno učešće su uzeli preduzetnici zanatskih radnji sa šireg područja Novog Sada, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, uz prisustvo predstavnika Razvojne agencije Srbije, Nezavisnog saveza zanatlija i Balkanskog biroa za potpomaganje srednjeg staleža.

“U okviru radionice nosioci zanatskih delatnosti, pre svega starih umetničkih zanata domaće radinosti će dobiti mogućnost da se sami upoznaju kako i na koji način da koriste informacione tehnologije da bi mogli bolje da plasiraju svoj proizvod i usluge”, pojasnio je Veljko Anđelić, sekretar Udruženja samostalnih zanatlija Novog Sada.

Osavremenjavanje i modernizacija preduzetništva u zanatstvu svakako je korak ka svetlijoj budućnosti u ovoj oblasti.

Radionicau Zanatskom domu je iskorištena za razmenu iskustava, ali i saznanja sa seminara održanih u Nemačkoj i Bugarskoj sa temama digitalizacije u zanatstvu.

“To je neka nova tema koju mi želimo da promovišemo kao prva zemlja od tih dvanaest zemalja Jugoistočne Evrope, evo počinjemo, idemo korak-dva unapred rekao sam zbog toga što nemamo čak ni zakonske okvire, nemamo zakon o zanatstvu dobili smo konačno dualni sistem obrazovanja, što mi je jako drago i što ćemo početi s tim 2019.,ali usput bi trebalo da radimo mnogo”, rekao je Slavko Novaković, predsednik novosadskog Udruženja samostalnih zanatlija.

Poslovanje u našoj zemlji, smatraju u ovom udruženju, počelo je upravo od malih zanatskih radnji koje su danas velike kompanije, a uvođenje inovacija u zanatstvu podržala je i Gradska uprava za privredu.

“Ono što mi možemo da kažemo grad NS uvek učestvuje u ovakvim skupovima i podržava u svakom pogledu svaki vid napretka zanatstva. Svake godine izdvajamo određena sredstva i svake godine su ta sredstva sve veća i veća, koja uležemo u zanatstvo, najviše u obuke starih zanata gde naši građani mogu putem obuke dođu do nekog posla”, kazao je Saša Bilinović, v.d. načelnika GU za privredu.

Novi Sad preko Nacionalne službe za zapošljavanje, kako ističe Bilinović, daje šansu upravo budućim zanatlijama, koji su prošli obuku i koji će na taj način moći da se zaposle i zarade za sebe i svoju porodicu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.