Digitalizacija poljoprivrede

VIDEO K9: Potpisivanjem Sporazuma o finansiranju i upravljanju projektom izgradnje zgrade Instituta BioSens i nabavke naučno-istraživačke opreme zvanično je počela realizacija projekta ANTARES, projekta koji zajednički finansiraju Evropska komisija i Vlada Srbije.

0
1517

Projekat ANTARES je u konkurenciji od skoro 200 projekata iz cele Evrope, u kojima su učestvovale najjače Evropske naučnoistraživačke institucije, kao što su Univerzitet Oksford, Kembridž, Institut Maks Plank, Frauhofer i drugi, osvojio je ubedljivo prvo mesto.

“Ogroman je značaj, s obzirom da je to povezivanje iT sektora i poljoprivrede i to je dobar primer za Evropu. Ovo je holandski model koji ogromne pare ostvaruje od poljopirvrede”‚ rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete.

I ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić istakla je zadovoljstvo što je upravo projekat iz Srbije osvojio prvo mesto na jednom od najprestižnijih poziva Evropske komisije. To je, kaže, dokaz da Srbija ima mnogo toga da ponudi Evropi i svetu.

“Ovo je stvarno lep dan za Srbiju, ne samo za IT sektor, nego za sve ono što se mi trudimo da radimo osnivanjem vladinog IT saveta, a to je da Srbija uhvati priključak sa digitalizacijom, odnosno sa četvrtom industrijskom revolucijom i ovaj projekat je ceo o tome. To je upotreba informacionih tehnologija u jednoj privrednoj tgrani – poljoprivredi, dakle, radi se o digitalizaciji privrede i u tom smislu on je izuzetno važan”, navela je Brnabić.

BioSens institut je osvojio prvo mesto u Evropi u okviru jednog od najprestižnijih poziva Evropske Komisije Horizont 2020 – Timing, namenjenog stvaranju Evropskih centara izvrsnosti u naučnim istraživanjima, njihovoj primeni i stvaranju inovacija.

“Dakle, kroz ovaj projekat mi ćemo povezati dva najvažnija sektora, kroz otvaranje 150 novih radnih mesta koje će finasirati EU, kroz investicije Vlade Republike Srbije u najnoviju naučnoistraživačku strukturu koja će nam pomoći, ne samo da pravimo naučne rezultate, nego i komercijalizaciju inovacije i da na neki način stimulišemo biznis u regionu. Kroz projekat Antares planiramo da u roku od sedam godina koliko on traje, pomognemo i našoj nauci i našem IT sektoru koji je u ovom momentu veliki i uspešan, ali se manje-više fokusira na outsourcing, a mi ćemo da im pomognemo da imaju svoje nove proizvode”, kazala je prof. dr Vesna Crnojević Bengin koja radi na Antares projektu.

Evropska unija i Vlada Srbije uložiće u realizaciju projekta po 14 miliona evra. Kroz poseban program podrške malim i srednjim preduzećima za povezivanje IT sektora i poljoprivrede, ANTARES će promovisati Srbiju kao centralnu tačku istraživanja i inovacija celog regiona, rečeno je na skupu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.