Digitalizacija lokalnih skupština

VIDEO K9: Konferencija „Stvaranje digitalnih lokalnih skupština“ održava se u Novom Sadu danas i sutra a cilj je da se prikaže kako digitalne tehnologije i društvene mreže dovode do značajnih promena u okruženju i kulturnom miljeu skupština na lokalnom nivou.

0
1157

Konferenciju zajednički organizuju Grad Novi Sad i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji, u okviru projekta: „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine – druga faza“, i namenjena je predstavnicima skupština gradova i opština u Republici Srbiji.

 

“Program razvoja UN sarađuje i pionir je u uvođenju digitalnog parlamenta u Srbiji i pokušava da objedini najbolje prakse iz ove oblasti u svetu. Program se sastoji iz dva segmenta – uvođenje lekeetronskog sistema upravljanja podacima i takozvano elektronsko glasanje, odnosno upravljanje sednicama parlamenta”, rekla je Karla Hersi, stalna koordinatorka UN. 

Ovakav način rada trebalo bi da učini parlamente efikasnijim i bržim, jer nisu samo poslanici ti kojima su materijali sa skupština potrebni, već tome pristup treba da imaju i građani na koje se te odluke uglavnom i odnose, a osim toga digitalizacija rada predstavlja i značajnu uštedu novca.

“Transparentnost našeg rada je od izuzetnog značaja za izgradnju poverenja nas građana. To se postiže uvođenjem e-parlamenta i koji na primeru Narodne skupštine upravo omogućuje efikasniji rad i veću otvorenost. Danas svaki dokument koji se preda parlamentu na pisarnici nalazi se u ovom elektronskom sistemu. Mi smo u svrhu digitalizacije uveli i prenos, tj livestream, svih sednica radnih tela, odbora, i javnih slušanja tako da putem interneta svi zainteresovani građani mogu da prate šta mi to radimo”, navela je Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine.

Skupština RS je lider u odnosu na ostale organe uprave kada govorimo o e-parlamentu, digitalizaciji i otvaranju prema građanima, istakla je Gojkovićeva. Slična je situacija i sa pokrajinskim parlamentom.

“Što se tiče same digitalizacije u onom tehničkom smislu ona je u najvećoj meri i sprovedena. Znači, svi dokumenti, svi materijali koji idu na skupštinu idu u elektronskoj formi i to u značajnoj meri diže efikasnost i ekonomičnost rada skupštine, ali ono o čemu se u okviru ove teme sigurno mora govoriti to je posledica primene sredstava četvrte industrijske revolucije komunikacionih površina u politici i mislim da je to isto tako jedna od realnosti i kada govorimo o digitalizaciji rada lokalnih skupština, ili skupština generalno, ili politike generalno, onda mislim da je to jedan novi momenat koji se ni u kom slučaju ne sme zanemariti”, rekao je predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor.

 

Kada je reč o našem gradu, Novi Sad je od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ocenjen kao najbolja lokalna samouprava kada je reč o elektronskom izdavanju građevinskih dozvola. Radi se i na razvijanju e-uprave, ali Novi Sad je najpre regionalni IT centar sa snažnim univerzitetom i velikom investicijom izgradnje novog Naučno-tehnološkog parka, i sve je to umreženo u kontekstu ove priče.

Takođe, Skupština Grada gotovo je u potpunosti prešla na elektronsko vođenje sednica, uključujući dostavljanje skupštinskog materijala i komunikaciju sa odbornicima – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.