Digitalizacija herbarijuma

VIDEO K9: Riznice herbarijuma u Srbiji uskoro bi mogle da budu digitalizovane, što bi omogućilo veću vidljivost i pristup naučnicima širom sveta podacima iz naše zemlje. Kako napraviti prve korake u ovom velikom poslu, objašnjeno je juče i danas na radionicama novosadskog Prirodno matematičkog fakulteta u kojima učestvuju vodeći domaći i svetski eksperti iz ove oblasti.

0
17

Kao deo programa Prirodnjačkog muzeja u Berlinu, Departman za biologiju i ekologiju PMF u Novom Sadu organizovao je radionicu koja će pomoći izgradnji kapaciteta neophodnih za digitalizaciju herbarijuma, odnosno muzejskih kolekcija u Srbiji.

Cilj digitalizacije herbarijuma u Srbiji jeste da omogući pristup svetskim tokovima i poveća vidljivost podataka koji se u njima čuvaju.

Značaj herbarijuma je u tome što on predstavlja riznicu prirodnog bogatstva, objašnjava dr Milica Rat, rukovoditeljka Herbarijuma BUNS.

Rat se nada da će nakon ove radionice biti realizovani prvi koraci u digitalizaciji herabrijuma jer, iako se poslednjih godina u Srbiji radilo na ovome, najveća mana ostala je nepristupačnost podataka iz Srbije evropskim i svetskim naučnicima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.