Devet predstava u takmičarkoj selekciji 62. Sterijinog pozorja

VIDEO K9: Bliži se Sterijino pozorje, a tim povodom danas je održana konferencija na kojoj je Miroslav Radonjić, direktor i selektor Sterijinog pozorja, objavio selekciju 62. izdanja našeg najznačajnijeg pozorišnog festivala.

0
571

Sterijino pozorje trajaće od 26. maja do 3. juna, kada ćemo, kako je najavljeno, biti u prilici da uživamo u bogatom programu koji se priprema za ovogodišnje izdanje festivala.

“Ove godine smo zamislili da festival bude znatno ambiciozniji nego ranijih godina. Glavni razlog tome je što smo se ove godine vratili izvornom principu, domaćem autoru, po čemu je Sterijino pozorje bilo prepoznatljivo u širem regionu. U glavnoj konkurenciji, dakle takmičarskoj selekciji, učestvovaće devet predstava, nastalih po komadima naših autora. U pratećem programu krugovi, netakmičarskoj selekciji, međunarodnoj selekciji, biće pet predstava iz zemalja regiona”, rekao je Radonjić.

Kao moto takmičarske selekcije nametnula se parafraza naslova Markesovog romana – Porodični i drugi demoni.

“Tu će se naći “Ožalošćena porodica”, koprodukcija Prešernovo gledališče iz Kranja i Slovenskog gledališče iz Celja, u režiji Igora Vuka Torbice, jednog od naših trenutno najznačajnijih autora mlađe generacije, zatim Somborska predstava “Maestro”, po tekstu Milivoja Mlađenovića, u režiji Milana Neškovića, “Na Drini ćuprija”, Kokana Mladenovića, prema velikom romanu Ive Andrića, zatim predstava iz Vranja, jedno lepo iznenađenje, “Ruža uvela” po tekstu Bore Stankovića. Jelena Mijović je, zapravo, iskoristila nekoliko priča Bore Stankovića i napravila sjajnu dramu, opet u režiji Milana Neškovića. I nekoliko predstava iz Beograda”, naveo je Radonjić.

Pored takmičarskog i netakmičarskog programa, biće prikazane i dve predstave van konkurencije, odnosno balet “Ko to tamo peva”, koji će otvoriti festival i pobednički tekst sa konkursa Sterijinog pozorja “Kako je dobro videti te opet”, koji će biti izveden na zatvaranju festivala, u čast nagrađenih.

Ovogodišnje Sterijino pozorje obogatiće i čitav niz pratećih programa, među kojima su Pozorje mladih i Dani knjige.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.