Devet meseci aktivizma na Šodrošu

VIDEO K9: Duže od devet meseci aktivisti i deo građana bore se protiv izgradnje novog mosta preko Dunava na lokaciji Šodroša i Kameničke ade. Za sada su usporili pripremne radove, ali je sve manje izvesno da će uspeti da spreče izgradnju mosta.

0
25

Duže od devet meseci aktivisti, predstavnici nevladinih organizacija i deo građana suprotstavljaju se početku pripremnih radova za izgradnju novog mosta preko Dunava.

Stabla su, ipak, pala, a iz Vojvodinašuma i Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine potvrdili su da je sve obavljeno uz nadzor stručnjaka. Radove je pre dve nedelje obezbeđivao kordon policije, a nekoliko aktivista je i privedeno tom prilikom. 

Na zaštiti prirodnog javnog dobra, Kameničke ade, Šodroša, Dunavca i Ribarskog poluostrva aktivisti insistiraju zato što je to, kako ističu, stanište više od 200 zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta i jedina preostala zelena oaza Novog Sada. Sredinom juna prošle godine organizovali su i kamp kako bi sprečili seču šume u ovom području.

U Šodroš Survajver kampu su tokom leta skoro svakodnevno organizovane aktivnosti i sadržaji sa namerom da građanima približe vrednosti i bogatstva ove prirodne oaze u Novom Sadu.

Aktivisti su, kako navode, zabrinuti i zbog bezbednosti ovog plavnog područja.

Paralelno sa aktivnostima u kampu, aktivisti i dalje rade na institucionalnoj borbi u zaštiti ovog područja. Očekuju stav Bernske konvencija koja je u Strazburu, u septembru prošle godine, usvojila žalbu NVO Svet i Dunav povodom uništavanje staništa zaštićenih divljih vrsta na ovom području i otvorila proces koji još uvek nije okončan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.