Devedesete, kost u grlu

Zbog čega je napad na predsednika Vlade Srbije u Potočarima podsetio na devedesete godine i koliko nas košta zatvaranje očiju pred dešavanjima od pre dve decenije, govorili su gosti emisije Press presek.

661

Na ratnu i ekonomsku krizu devedesetih neprijatno su podsetila dešavanja od 11. jula u Srebrenici, kroz retoriku pojedinih političara, ali i medija.

Poređenje sa poslednjom decenijom prošlog veka, ipak, ne stoji, jer narod danas više razmišlja o tome kako da napuni stomak, a ne kako da uskoči u neki rov, smatra Slobodan Jovanović iz Pokreta običnih ljudi.

O dešavanjima u Srebrenici teško je govoriti nekome ko nije bio direktni učesnik svega toga, rekao je Jovanović i istakao da je njegovo lično mišljenje “Slava mrtvima. A stid i sramota svima koji žive od te slave”.

“A od te slave žive mnogi koji svoj opstanak na javnoj sceni baziraju na žrtvama i prebrojavanju leševa, što je, u najmanju ruku, sramotno i bezobrazno”, rekao je Jovanović.

Suočavanje sa prošlošću je osnova od koje će biti moguće krenuti dalje u neki boljitak, smatra Nada Dabić iz organizacije Žene u crnom, ističući da su one od 2002 redovno u Potočarima. A ko je hteo mogao je od prvog dana znati šta se dešava u Srebrenici, rekla je Dabić, dodavši da je ovo što se desilo 11. jula tragično zato što su Majke Srebrenice poklekle pred politikom. Najgore je, smatra ona, što ove godine niko ne pominje žrtve koje, po njenom mišljenju, nemaju nacionalnost.

“Niko ne spominje koliko ih je ukopano, koliko pronađeno, ali svi pričaju o tome da su stradale naočale Aleksandra Vučića. I to je žalosno. To je uradila međunarodna politika koja hoće da stavi pod tepih sve što se dešavalo 90-ih godina, od raspada SFRJ”, smatra Dabić.

Zločini i zločinci, međutim, neće biti zaboravljeni, jer ni jedna strana nije izvršila suočavanje sa sobom i svojom ratnom prošlošću. Jovanović dodaje da ne treba zaboraviti ni sveprisutnu ekonom sku krizu na Balkanu, gde su ljudi gladni i nezaposleni i lako ih je zapaliti nacionalističkom retorikom.

Treba se sočiti sa činjenicom da smo dozvolili da nas političari uvuku u krvava dešavanja 90.-ih, zaključuje Dabić, posle kojih nemamo ni industriju, ni zdravu ekonomiju, niti osnovnih uslova za dostojanstven život. To su teme o kojima bi mediji trebalo danas da pričaju i istražuju, umesto da se zbog neraščišćenih računa i savesti stalno spotičemo o devedesete.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.