DESETOGODIŠNJICA ZLOČINA U GORAŽDEVCU

705

Decenija od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu na Kosovu navršava se sutra, a za taj zločin, i pored nagrade od milion evra i obećanja iz UNMIK-a da će “prevrnuti svaki kamen da nadju ubice”, niko još nije odgovarao.

U lokalnoj crkvi Presvete Bogorodice biće služen pomen ubijenima Panteliji Dakiću (12) i Ivanu Jovoviću (19).

Euleks je krajem 2010. godine, usled nedostataka dokaza, zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a.

Ivan i Pantelija ubijeni su iz automatskog oružja 13. avgusta 2003. godine dok su se kupali na Bistrici, a njihovi drugovi Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogicević (12), Dragana Srbljak (13) i Djorde Ugrenović (20) teško su ranjeni.

Napadači na srpsku decu koja su se kupala na reci 500 metara od centra sela, nikada nisu nadjeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će “prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice”.

Nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK.

UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopstio da je “nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz ‘kalašnjikova’ na 50-ak dece i mladih, većinom Srba iz goraždevacke enklave”.

Kosovska policija je u istrazi saslušala 75 svedoka, medju kojima i ranjene u napadu, a pretresla je i 100 kuća.

Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i da su to rekli i Kforu.

Ubistvo dece osudili su domaći i strani zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević rekla je ranije da zvanično zatvaranje istrage ne znači i odustajanje od potrage za počiniocima ubistva.

“Bilo koja zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena ukoliko se tužiocu dostave nove informacije koje bi potencijalno mogle da istragu pokrenu napred”, rekla je Gudeljević i dodala da istraga predstavlja “veliku poteškoću za tužilastvo” jer se zločin dogodio pre mnogo godina.

Pošto policijska istraga nije imala rezultata i nijedan osumnjičeni nije identifikovan, tužilac je odlučio da je zatvori, rekla je ona i podsetila da je Euleks stalno ohrabrivao gradjane da dostave sve informacije koje bi pomogle u rasvetljavanju okolnosti u vezi sa tim strašnim zločinom.

U Goraždevcu je danas ostalo oko 750 Srba, trećina od broja koliko ih je bilo pre 1999. godine.

Ubistvo u Goraždevcu se smatra jednim od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska medjunarodne misije na Kosovo i Metohiju. Ubice su ostale nekažnjene, kao i u tri ostala zločina – u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva.

U selu Staro Gracko na njivi je ubijeno 14 žetelaca, u Obliću porodica Stolić, a kod Podujeva stradalo je 12 Srba iz autobusa koji je dignut u vazduh, kada su išli na zadušnice, piše “Beta”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.