Desetine svetskih lidera na sahrani Šimona Peresa

Sahrani bivšeg predsednika i premijera Izraela i dobitnika Nobelove nagrade za mir Šimona Peresa u Jerusalimu danas prisustvuju desetine svetskih lidera, uključujući predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

385

Ceremonija državne sahrane Peresa, koji je preminuo u sredu u 93. godini, održava se na izraelskom nacionalnom groblju Gora Hercl u Jerusalimu.

Liderima iz celog sveta, među kojima je američki predsednik Barak Obama, francuski predsednik Fransoa Oland, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, nemački predsednik Joahim Gauk i britanski princ Čarls, pridružio se i palestinski predsednik Mahmud Abas.

Abas će predvoditi delegaciju visokih palestinskih zvaničnika, uključujući glavnog pregovarača sa Izraelom Saeba Erekata, najavio je neimenovani visoki palestinski zvaničnik.

Abas svojim prisustvom “želi da pošalje snažnu poruku izraelskom društvu da su Palestinci za mir i da ceni napore miroljubivih ljudi kao što je Šimon Peres”, naveo je isti zvaničnik.

Američki predsednik Barak Obam već je stigao u Izralel, a sahrani, kako je i najavljeno, prisustvovuju i državni sekretar Džon Keri, bivši predsednik SAD Bil Klinton, kanadski premijer Džastin Trudo, šef britanske diplomatije Boris Džonson, španski kralj Felipe VI, holandski premijer Mark Rute, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, bivši britanski premijer Toni Bler i mnogi drugi.

Stepen bezbednosti je podignut na viši nivo, mnogi putevi su zatvoreni a ana ulicama je raspoređeno 8.000 policajaca, navodi AFP.

Glavni put koji vodi u Jerusalim biće danas povremeno zatvaran, pošto će njime proći visoki svetski zvaničnici sa međunarodnog aerodroma “Ben Gurion”, dok će putevi koji vode ka groblju Gora Hercl biti zatvoreni za saobraćaj celo pre podne.

Sahrana se održava u trenutku kada počinju veliki jevrejski praznici, a u tom periodu izraelske vlasti strahuju od pojačanog palestinskog nasilja.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, kolji se upisao u Knjigu žalost u ambasadi Izraela u Beogradu, naveo je da je “Šimon Peres bio je jedan od najvećih lidera koje je svet imao, čovek koji se nije libio da sebe menja, ali čovek koji je uvek na umu imao ostvarenje najvišeg i najvažnijeg cilja i svog, jevrejskog naroda, ali i celokupnog čovečanstva, a to je mir”.

Peres je bio u bolnici nakon moždanog udara koji je dobio pre dve nedelje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.