Desekularizacija Srbije

VIDEO K9: Čitav niz stvari u našem društvu je drugačiji od onoga kako bi trebalo da izgleda društvo u kojem je izvedena sekularizacija, a primer za to su državne proslave krsnih slava u gradovima ili školama, rekao je Slobodan Sadžakov, sociolog religije i profesor UNS u našoj emisiji Otvoreni ekran.

20

Sveti Sava je nesumnjivo značajna ličnost u istoriji našeg naroda i treba ga vrednovati na pravi način, prema njegovim zaslugama u vremenu u kojem je živeo, ali ne treba u tome preterivati, smatra profesor Univerziteta u Novom Sadu Slobodan Sadžakov

Upliv verskih organizacija u naše društvo je ogroman, smatra Sadžakov, koji najveću grešku države vidi u uvođenju veronauke u škole 2001. godine.

Ukoliko želimo sekularnu državu, tolerantno i slobodarsko društvo, onda bi trebalo drugačije razmišljati o odnosu države i religije, kakvih ima u svetskoj i evropskoj praksi, smatra Sadžakov koji dobar primer sekularizacije nalazi u Francuskoj.

Umesto nametnute indoktrinacije, zaključio je Sadžakov, deci i mladima treba dopustiti da rastu u normalnoj i tolerantnoj sredini sa slobodom da saznaju i upražnjavaju religiju u trenutku kada sami budu za to zainteresovani.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.