DES-u ponovo potrebna pomoć

VIDEO K9: Preduzeće "DES" Novi Sad koje ima status posebnog društvenog značaja jer većinu zaposlenih čine osobe sa invaliditetom, suočeno je sa velikim problemima koji vode ka gašenju ovog preduzeća, saopštili su iz Saveza samostalnih sindikata Grada Novog Sada i Opština.

24

Savez samostalnih sindikata Grada Novog Sada i Opština upozorava da je preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje za rad i zapošljavanje invalidnih lica i invalida oštećenog sluha “DES” Novi Sad, čiji je osnivač država, na pragu gašenja.

Navode i da radnici, od kojih su većina invalidi, nisu dobili plate od juna meseca, šest putnih troškova i refundaciju za lekove, uz neisplaćenih pet zarada iz proteklih godina.

Bereš napominje da se radnici boje da će, kao i pre dve godine, ostati bez plata jer su ih, nakon godišnjeg odmora, poslali na plaćeno odsustvo od 4. septembra do 31. decembra tekuće godine.

Bereš kaže da su uputili apel svim relevantnim institucijama, a jedini koji su za sada prepoznali i ukazali na njihov problem jesu iz Saveza samostalnih sindikata Grada Novog Sada i Opština u kojem su istakli da u Srbiji ima 57 preduzeća koai se bave zapošljavanjem i rehabilitacijom osoba sa invaliditetom, od kojih su 16 državna, a ostala privatna.

Vladimir Gvozdenović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Grada Novog Sada i Opština, napomenuo je da Sindikati neće dopustiti da radnici “DES”-a ostanu bez nadoknade za svoj rad i najavio tužbu ukoliko nadležne institucije ne reše ovaj problem u dogledno vreme.

Podsetimo, pre dve godine je zbog ogromnih dugovanja DES-a intervenisao Grad Novi Sad i još 17 lokalnih samouprava koji su odlučili da ta dugovanja konvertuju u kapital, odnosno u vlasništvo, kako bi se spasilo ovo preduzeće.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.