Deponija – neiskorišten resurs

VIDEO K9: Zelena stranka ponudila je danas svoje rešenje za deponiju u Novom Sadu, koja bi, kako kažu, od ekološke bombe mogla postati ekonomska prekretnica u razvoju grada.

290

Oko 5 miliona kubika otpada odloženo je na deponiji koja se nalazi na samom ulazu u drugi po veličini grad u našoj državi, kažu u Zelenoj stranci, koja se, kako navode, od ekološke bombe može da se preobrazi u ekonomsku šansu Novog Sada koja bi donela profit meren u milijardama dinara.

“Ta rešenja podrazumevaju da Novi Sad, umesto ovog smetljišta u naredne 2 godine može da ima ovde bukvalno jedan rekreativni park, ne biste znali da je ovde ikada postojalo smetljište, da se u nastavku izgradi jedan savremeni reciklažni centar, koji bi verovatno pokrivao veći deo južnobačke teritorije i time rešio pitanje otpada u južnoj Bačkoj. Ta rešenja su veoma konkretna i podrazumevala bi četiri koraka. To bi, pod jedan, značilo da grad mora pod hitno da uđe u projekat sanacije i realizaciju sanacije ove deponije”, naveo je mr Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke.

Drugi korak, prema njegovim rečima, bila bi podela gradske Čistoće, koja na tom prostoru godišnje odlaže oko 2 miliona evra neiskorišćenih sirovina, na dva nezavisna preduzeća.

“Zašto dva? Jedno preduzeće će se baviti sakupljanjem otpada i to bi trebalo da ostane u domenu javnog sektora i “Čistoće”, a drugo preduzeće treba da preuzme da se bavi i priprema procedure za formiranje novog reciklažnog centra”, pojasnio je Čabradi.

Treći korak, kako je naveo bio bi raspisivanje međunarodnog konkursa za izbor strateškog partnera kojem bi se poverila koncesija za nov regionalni reciklažni centar za upravljanje otpadom.

Da o uticaju na okolinu ovog skladište smeća koje je decenijama radilo bez upotrebne dozvole ne postoje precizni i relevantni podaci upozoravaju brojne ekološke ogranizacije i udruženja, iako u nadležnom JKP navode da deponija ni u jednom trenutku ne ugrožava zdravlje Novosađana.

“Smatramo da je u 21. veku, kada jedan ovako lep i uređen grad nije rešio ovakav veliki problem, krajnje alarmantno stanje i krajnje je vreme da se ovo reši. nažalost, ovo nije problem za koji možemo okreviti jednu, drugu, treću vlast, ovo je decenijski nemar celog društva i decenijski nemar političkih elita pre svega”, istakao je Čabradi.

Novi Sad je decenijama unazad potrošio više miliona dinara na projekte koji nikada nisu realizovani, a i danas ima komisiju koja je formirana za izgradnju regionalne deponije, rekao je predsednik Zelene stranke, koja će, kao je istakao, tražiti od gradonačelnika da preispita rad te komisije, te da napravi novu dinamiku kako bi Novi Sad rešio problem svoje deponije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.