Deponija čeka treću fazu

VIDEO K9: Regionalni plan upravljanja otpadom za Grad Novi Sad i još sedam opština mogao bi biti ostvaren za mnogo kraće vreme od predviđenog, smatraju u Ekološkom pokretu Novog Sada.

0
16

Sanacija Gradske deponije na Klisi, na koju se dnevno izruči oko 500 tona smeća, a koju mnogi nazivaju i ekološkom bombom, čeka izgradnju Regionalne deponije o kojoj godinama govore i planiraju različite strukture vlasti koje su se smenjivale u Novom Sadu.

Početkom ove godine Gradsko veće za urbanizam predstavilo je javnosti Regionalni plan upravljanja otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas, čiji bi konačni rezultat trebalo da bude savremeni regionalni centar za upravljanje otpadom.

Predsednik ekološkog pokreta Novog Sada smatra da za rešavanje ovog problema nisu morale biti potrebne decenije.

U junu su predstavnici osam lokalnih samouprava na sednici Međuopštinske radne grupe za upravljanje otpadom potpisali Regionalni plan za upravljanje otpadom od 2019. do 2028. godine, sa namerom da se spreči nastajanje enormne količine otpada, uvede ponovna upotreba reciklaže, iskorišćenja otpada, kao i njegovo sigurno odlaganje. Plan će biti sproveden u tri faze, a tek u trećoj biće zatvorena postojeća deponija na Klisi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.