Deo društva su i osobe u riziku

VIDEO K9: Prevencijom rizičnog ponašanja i unapređenjem kvaliteta života osoba koje imaju rizično ponašanje uglavnom se bave udruženja nevladinog sektora u koje ovakve osobe imaju više poverenja, rekao je u našem Otvorenom ekranu predsednik Udruženja Prevent, Nebojša Đurasović.

0
47

Pružanje pomoći osobama koje iz različitih razloga imaju rizično ponašanje zalazeći u svet prostitucije i/ili narkomanije, manje se bave institucije, a najvećim delom organizacije civilnog sektora.

Unapređenjem kvaliteta života mladih u riziku i marginalizovanih i stigmatizovanih grupa se, od 2004. godin, u Novom Sadu aktivno bavi Udruženje građana Prevent.

Novi Sad se može pohvaliti da je jedan od retkih gradova koji brine o mnogim temama pa i ovoj, opstalo je Savetovalište za mlade, postoji Preventivni centar Doma zdravlja i slično, naglasio je Đurasović, ali je nevladin sektor tu da pokrije oblasti koje državne institucije nisu u stanju, a u nekima se i dopunjuju.

Drugi program koji ovo udruženje sprovodi je na unapređenju kvaliteta života seksualnih radnica, prevenciji polno prenosivih bolesti, pre svega HIV-a, podeli kondoma, praćenju na preglede, savetovanju. To je nešto što mogu raditi, kako je rekao, samo organizacije civilnog društva, a ne institucije jer one ovoj populaciji ulivaju više poverenja i zbog toga im se češće obraćaju.

Pomenimo i da će povodom Svetskog dana kontracepcije, koji se, tradicionalno, obeležava 26. septembra, Dom zdravlja “Novi Sad” u Gradskom centru za unapređenje reproduktivnog zdravlja, u Almaškoj 4, u ponedeljak od 10 sati organizovati predavanje za učenice srednjih škola o značaju pravilne upotrebe kontracepcije u cilju sprečavanja neželjenih trudnoća i polno prenosivih bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.