Delegacija Skupštine AP Vojvodine u Banjaluci

Delegacija Skupštine AP Vojvodine, koju predvodi generalni sekretar Nikola Banjac, boravi u dvodnevnoj poseti Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banjaluci.

0
634

U novembru mesecu prošle godine u Novom Sadu potpisan je Memorandum o saradnji Službe Skupštine AP Vojvodine i Službe Narodne skupštine Republike Srbije.

Generalni sekretar Skupštine APV Nikola Banjac i generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Marko K. Aćić istakli su na konferenciji za medije da je potpisivanje Memoranduma o saradnji snažno doprinelo inteziviranju saradnje.

“Zainteresovani smo da preuzmemo primere dobre prakse u radu Narodne skupštine Republike Srpske i da razmenimo iskustva i znanja. Namera nam je da zajedničkim projektima koračamo ka EU i nastupamo prema evropskim fondovima. Počeli smo eru odnosa koja će biti svima nama na ponos i korist”, naveo je sekretar Banjac.

Generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Marko K. Aćić naglasio je da su tokom razgovora razmatrani aspekti koji će dovesti do formiranja zajedničke radne grupe koja će raditi na apliciranju za sredstva iz IPA evropskih fondova.

„Reč je o nekoliko projekata na kojima ćemo zajednički raditi, a sve s ciljem sprovođenja Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Republike Srpske i Republike Srbije”, rekao je Aćić.

On je dodao da se može očekivati zajedničko apliciranje za sredstva na osnovu nekoliko projekata prema OEBS-u i delegaciji EU koja uspešno sarađuje sa oba parlamenta.

“Radićemo na unapređenju i kompletnoj reviziji sprovođenja Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije, a pokušaćemo da apliciramo i za one projekte koje mogu doprineti razvoju obe skupštinske službe – usavršavanju poslova protokola, odnosa sa javnošću, zakonodavnog dela rada sekretara radnih tela i slično”, rekao je Aćić.

Aćić je dodao da je na planu evrointegracija važno unapređivati pozitivne prakse parlamenta, jer se u BiH 70 odsto svih zakonodavnih akata usaglašava na nivou entiteta.

Na sastanku je prezentovana  organizacija i rad Službe Narodne skupštine Republike Srpske, a gostima su uručena strateška i druga dokumenata o razvoju Službe Narodne skupštine.

Tokom posete biće održan i radni sastanak posvećen implementaciji potpisanog sporazuma o saradnji skupštinskih službi nakon kojeg će biti upriličena prezentacija rada novog multifunkcionalnog konferencijskog sistema instalisanog u sali za plenarne sednice Narodne skupštine Republike Srpske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.