Dekorativno osvetljenje za Vladičanski dvor

VIDEO K9: Vladičanski dvor u centru Novog Sada uskoro bi trebalo da dobije i dekorativno osvetljenje, pošto je Javni poziv za izvođenje ovih radova raspisala Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije.

0
23

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je javnu nabavku za izgradnju dekorativnog osvetljenja Vladičanskog dvora. Rok za podnošenje prijava je 13. maj, a ukupna vrednost radova procenjena je na 10 miliona dinara bez PDV-a.

Vladičanski dvor Eparhije bačke Srpske pravoslavne crkve, koji se nalazi na samom kraju Zmaj Jovine ulice, na raskrsnici sa Dunavskom i pored sabornog hrama Svetog Đorđa, sedište je episkopa bačkog Irineja Bulovića i predstavlja jedno od najvrednijih arhitektonskih dela u Novom Sadu.

Zgrada starog Dvora izgrađena 1741. zalaganjem vladike Visariona Pavlovića, a porušena je tokom bombardovanja Novog Sada sa Petrovaradinske tvrđave u Buni 1849.

Projekat za novu zgradu uradio je arhitekta Vladimir Nikolić 1899. ali ga nije potpisao on zbog toga što je tadašnji patrijarh Georgije Branković bio Nikolićev kum, te bi javnost pomislila da patrijarh favorizuje svoje kumče. Projekat je stoga potpisao Ferenc Rajhl i Vladičanski dvor se, na papiru, vodi kao njegov projekat. Gradnja velike rezidencije episkopa bačkog okončana je 1901.

Vladičanski dvor predstavlja pravu kombinaciju nekoliko različitih stilskih uticaja, dekorativni elementi su poreklom vizantijski i istočnjački, a takođe postoje i detalji koji podsećaju na fasade srpskih srednjovekovnih manastira.

Ova reprezentativna građevina izgrađena je u eklektičkom stilu mešavinom romantizma i secesije a poseban, neponovljiv utisak daju joj dekorativni elementi fasade bifore i trifore i obilje fasadnih ukrasa koji je pojačan upotrebom crvene fasadne opeke kojom je zgrada obložena.

Ispred dvora, na mestu nekadašnjeg krsta od ružičastog mermera koji je premešten u portu Saborne crkve, nalazi se spomenik Jovanu Jovnoviću Zmaju postavljen 1984. godine. Pesnik je predstavljen u prirodnoj veličini u trenutku svoje šetnje koju je za života obavljao rutinski svaki dan baš ovom ulicom koja danas nosi njegovo ime.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.