Deklarisano seme, dobri prinosi

VIDEO K9: Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu je jedan od najvažnijih koje imamo u državi i danas ima više od hiljadu priznatih hibrida i sorti širom sveta, istaknuto je juče na manifestaciji Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice održanoj na Rimskim šančevima.

0
194

Na oglednim poljima novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim šančevima, u prisustvu nekoliko stotina gostiju iz zemlje i inostranstva, održana je tradicionalna manifestacija Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice.

Bila je to, kako je na skupu rečeno, prilika da na jednom mestu poljoprivredni proizvođači vide kako su naši domaći istraživači i oplemenjivači radili na stvaranju novih sorti i hibrida i koji su novi rezultati koji se mogu postići.

“Treba imati u vidu da je oplemenjivanje jedan zahtevan proces, koji traži posvećenost i istrajnost, i sve to u cilju odgovora novonastalim izazovima na svetskom nivou, pre svega u sklopu globalnih klimatskih promena, kao i kada je reč o pojavi novih štetočina i bolesti. Ja verujem da samo primenom najasavremenijih znanja i tehnologija možemo biti konkurentni u domaćem semenarstvu i na svetskom tržištu. Tradicija Instituta za ratarstvo i povrtarstvo „NS seme“ duga 80 godina učinila je da ova institucija sa svojim stručnjacima oplemenjivačima, i svojim proizvodima, ima mesto i na domaćem i na svetskom tržištu”, rekao je dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Prema podacima sa terena, kako je rekao, imamo zasejanih 560.000 hektara pod pšenicom, a s obzirom da je prosečna petogodišnja proizvodnja oko 4,3 tone po hektaru, ovogodišnji prinos će, prema mišljenju pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, zadovoljiti domaće potrebe i omogućiti značajne količine za izvoz.

“Svakako da jedna od osnovnih poruka proizvođačima jeste da koriste deklarisano seme kako bi imali stabilne i visoke prinose i nataj način svoju proizvodnju učinili efikasnijom”, istakao je Radojević.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Institut za ratarstvo i povrtarstvo, koji je prepoznat i kao institucija od nacionalnog značaja, ostvaruju značajnu saradnju kada su u pitanju međunarodni projekti, podsetio je Radojević i naveo da će u novembru biti završen Agrino – IPA projekat prekogranične saradnje Srbija – Mađarska, te da je resorni sekretarijat već krenuo u pripremu dokumentacije za nastavak ovog projekta-Agrino 2, koji će obuhvatiti druge biljne kulture, aromatično bilje i alternativna žita.

Radojević je izneo i da je u toku i razrada jedne nove i veoma značajne mere od strane Pokrajinske vlade, koja će biti namenjena većim poljoprivrednicima. Ideja je da to bude jedna izuzetno povoljna kreditna linija, u saradnji sa Razvojnim fondom Vojvodine, gde će proizvođači uskoro moći da dođu do povoljnih, praktično beskamatnih, finansijskih sredstava. Manji poljoprivrednici imaju i dalje podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i mogu računati na subvencije do 70 odsto.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvija, prof. dr Viktor Nedović ukazao je da je Institut za ratarstvo i povrtarstvo je jedan od najbitnijih instituta koje imamo u državi, institut koji je razvijao istraživanja, radio selekciju, danas ima preko hiljadu priznatih hibrida i sorti širom sveta, preko 1.200 ovde, sa izuzetno jakim naučnim kadrom.

„To je institucija koja svake godine ima progres, i koja treba da bude opremljena kako valja i da razvija i ljudski kapital. Tu se nalaze izuzetni stručnjaci, kojima se država ponosi.Svega nekoliko naših instituta ima titulu da je od nacionalnog značaja, a ovaj je prvi u oblasti biotehničkih nauka“, istakao je Nedović koji je i zvanično otvorio ovu manifestaciju.

Istraživači iz Instituta za ratarstvo učestvuju u radnim telima koje Ministarstvo formira, kao što je Savet za nauku i u drugim radnim telima gde se kreira politika daljeg razvoja nauke, istraživanja i inovacija u Srbiji i tu daju značajan doprinos.

Kroz osam decenija postojanja i rada, Institut je ostvario preko 10.000 rezultata od strane vrhunskih istraživača, postao lider u poljoprivrednim istraživanjima u našoj zemlji, ali i u regionu, istakla je direktorka Instituta dr Svetlana Belešević Tubić.

Ona je ukazala da je naglasak na poljoprivrednim proizvođačima koji su, kako je rekla, najvažniji, jer na njihovim parcelama se valorizuje sav rad Instituta, a obaveze Instituta je da sve svoje rezultate, znanje i inovativnost prenese do poljoprivrednih parcela.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.