Dečija nedelja: “Nije nam nužno da živimo ružno”

VIDEO K9: Program u koji su uključene aktivnosti osoba sa invaliditetom i štićenici doma u Veterniku organizovan je u okviru ovogodišnje Dečije nedelje. Akcija koja predstavlja terapijske aktivnosti osoba sa invaliditetom nazvana je “Nije nam nužno da živimo ružno”.

655

Svi sadržaji ovogodišnje “Dečije nedelje” namenjeni su podršci dečijeg odrastanja u Novom Sadu, a mnoštvo takvih sadržaja je i inkluzivnog karaktera, namenjenih osobama sa invaliditetom.

Na ovoj aktivnosti štićenici doma u Veterniku predstavili su svoje ručne radove, a održan je i mini turnir u stonom tenisu gde su naši stonoteniseri igrali sa prisutnim mališanima.

“Jako je važno napomenuti da svi imaju pravo da žive zdravo i da žive kvalitetno i današnja aktivnost jeste pokazala da smo svi jednaki i da možemo da vodimo te zdrave stilove života bez obzira da li smo jednaki kao ostali ili smo sa invaliditetom”, rekla je Ljiljana Maširević, koordinator projekta.

Ovim aktivnostima prisustvovala je i Načelnica Gradske uprave za zdravstvo, koja je istakla da je neophodno da budemo tolerantni jedni prema drugima, da živimo zajedno i da se podržavamo. Upravo zahvaljujući tome Novi Sad je, kako kaže, i uvršten u Evropsku mrežu zdravih gradova Svetske zdravstvene organizacije.

“Ovo danas ovde što smo videli, zapravo “Nije nam nužno da živimo ružno”, ukazuje upravo na ono što i Svetska zdravstvena organizacija kaže “zdravlje je između ostalog i blagostanje”. Ne misli se u socijalnom i materijalnom smislu, već u smislu da treba svi zajedno intersektorski a to su i osnovni postulati zdravih gradova”, istakla je Mila Uverić-Radović, načelnica Gradske uprave za zdravstvo.

Upražnjavajući zdrave stilove života, baveći se sportom i vodeći računa o pravilnoj ishrani poboljšavamo kvalitet života, istakla je Uverić-Radović. Ovo je samo jedna od aktivnosti koja je namenjena osobama sa invaliditetom u okviru Dečije nedelje, a koja ima za cilj da mališanima predstavi različite aktivnosti kojima mogu nesmetano da se bave, uprkos invaliditetu, što je veoma dobro za njihovo zdravlje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.