Decenija saradnje dva univerziteta

VIDEO K9: Decenija bilateralne saradnje novosadskog i italijanskog Univerziteta u Salernu obeležena je danas predavanjem za akademsku i širu javnost u organizaciji Kluba profesora emeritusa Univerziteta u Novom Sadu.

0
20

“Deset godina bilateralne saradnje između Univerziteta u Novom Sadu (UNS) i Univerziteta u Salernu (UNISA), Mreža evropskih centara izvrsnosti za istraživanje radona u Italiji i Srbiji (NERITAS): State-of-art i buduće aktivnosti” naziv je predavanja koje je prof. dr Mikele Gvida održao na prvom spratu zgrade Rektorata.

Njime su obuhvaćena dostignuća i budući planovi dugogodišnje uspešne bilateralne saradnje u ispitivanju uticaja i procene radova na prirodno i antropogeno ambijentalno okruženje, istraživačkih grupa sa dva univerziteta.

Ovom prilikom posebno je istaknuto osnivanje Međunarodnog centra za napredne studije i istraživanja o inovativnim tehnologijama, zračenju, praćenju životne sredine i održivoj energiji i zdravstvenim rizicima (THERADE), kao i kreiranje projekta EkoSistema Inovacija.

Skupu je prisustvovao i Lućijano Katani, ataše za nauku Ambasade Italije u Srbiji, imajući u vidu da se ovo predavanje organizuje u okviru realizacije Zajedničke deklaracije o saradnji u oblastima visokog obrazovanja, nauke, kulture i umetnosti Italije i Srbije, potpisane u martu 2023. godine.

Rektor Novosadskog univerziteta, prof. dr Dejan Madić, izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost italijanskom univerzitetu i ambasadi na uspešnoj naučnoj saradnji na polju zaštite životne sredine, kao i očekivanje da će ta saradnja biti proširena i na druge oblasti.

Klub profesora emeritusa UNS organizovao je ovaj skup u saradnji sa Rektoratom Univerziteta, u okviru Zajedničke deklaracije o saradnji u oblastima visokog obrazovanja, nauke, kulture i umetnosti Italije i Srbije i u okviru aktivnosti Projekta „Modernizacija procesa visokog obrazovanja u okviru naučne virtuelne revolucije“ koji je podržao Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.