Deca željna roditelja

VIDEO K9: Tokom epidemije virusa Covid 19 prava dece su ugrožena, zbog nemogućnosti viđanja roditelja s kojim ne žive, kažu u Udruženju očeva iz Novog Sada koje se žali na to što u Srbiji ne postoji adekvatna zakonska regulativa za ovaj problem.

10

Deca rastavljenih roditelja su, kako kažu u Udruženju očeva, bila naročito pogođena tokom vanrednog stanja i uvođenja zabrane kretanje, zbog nemogućnosti adekvatne komunikacije s roditeljem s kojim ne žive.

Situacija se, međutim, nije promenila ni nakon vanrednog stanja.

Pavlović kaže da ne postoje adekvatan odgovor na pitanje na koji način da deci omogućiti pravo da imaju redovan kontakt i redovnu komunikaciju sa oba roditelja ukoliko dođe do razvoda braka.

Kako Pavlović dodaje, roditeljsko pravo je samo pravo roditelja da ima decu, a da su sve ostalo prava deteta.

Pavlović smatra da je problem u pravosuđu, jer tužilaštvo ne reaguje na prijave o onemogućavanje komunikacije sa detetom, te dodaje da je zabranjivanje deci da vide roditelje oblik psihičkog nasilja.

Epilog ovakvog međusobnog nerazumevanja je otuđivanje dece od roditelja, kaže Pavlović. Naglašava da će u narednom periodu Udruženje očeva raditi na unapređenju ravnopravnog roditeljstva jer su u ovom trenutku očevi, kako je rekao, skloniji diskriminaciji kada dođe do raskida bračne zajednice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.