Deca u Eko kampu “Cvetoljub”

VIDEO K9: “Cvetoljub” je naziv eko kampa u kojem decu uče o prirodi, a koji za njih organizuje Pokretu gorana Novog Sada.

0
237

U Sremskim Karlovcima u toku je treći po redu Goranski eko kamp za decu– Cvetoljub.

Goranski eko kampovi u Srbiji imaju tradiciju od sredine ’80-tih godina, kažu u Pokretu gorana Novog Sada. U Ekološkom Centru Radulovački, smeštenom u staroj zgradi iz 18. veka koja je rekonstruisana 2008. godine, Pokret gorana ima sve uslove za boravak i edukaciju dece.

“Pokret gorana iz Novog Sada može da se ponosi da već ima 20 godina organizovano ovih kampova, tačnije Goranskih eko kampova. Oni nekada nisu izledali kao što danas izgledaju. Nekada su trajali dosta duže. Kampovi su trajali 7 do 10 dana i održavali su se na različitim lokacijama u Srbiji gde postoje zaštićena područja i od izuzetne je važnosti da deca borave i u zaštićenim područjima kako bi što bolje naučili o njima i o prirodi”, rekla je Đurđica Simin iz Pokreta gorana.

U Cvetoljubu su deca uzrasta od 6 do 12 godina, a želja Pokreta gorana je zadrže i tinejdžere do 15 godina. Deca, prema rečima Đurđice Simin, imaju formalno znanje koje kroz ove kampove treba da postane funkcionalno.

“Ono što je jako dobro za Sremske Karlovce jeste što je pre svega okružen nacionalnim parkom “Fruška gora”, specijalnim rezervatom Kovinsko-Petrovaradinski rit, a pored toga obiluje kulturno-istorijskim vrednostima. Tako da deca na jednom mestu kada borave u našem edukativnom centru oni zaista stiču celokupno znanje”, navela je Simin.

Unazad dve godine uvedeni su specifični trodnevni kampovi u kojima je edukacija dece usmerena na jednu temu. Ovoga uta, u Cvetoljubu, tema je naravno, cveće.

“Tako da su naši kampovi od prošle godine dobili imena kao što je “Pticoljub”, “Buboljub”, “Cvetoljub”, “Medoljub” ili “Pčeloljub”, “Drvoljub” i već u tom samom naslovu oni naznačavaju temu kojom se bave. Tako da deca koja su zainteresovana za određene grupe biljaka ili životinja, oni dolaze tako. Ali, ono što je još dobro je da na ovim kampovima mogu da savladaju one strahove koji postoje od određenih organizama. Baš je inetersantno za insekte, jer kada se bolje upoznaju i saznaju kako oni funkcionišu onda nemaju strah”, kazala je Simin.

Cilj ovih kampova je da deca što bolje upoznaju prirodu i razumeju šta se to sve u njoj dešava, kako bi je, kada porastu, mogli što bolje zaštititi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.