Deca su uvek žrtve porodičnog nasilja

VIDEO K9: Centar za socijalni rad u Novom Sadu u poslednjih pet godina beleži sve veći broj slučajeva prijave nasilja nad decom. Kako navode stručnjaci, deca se uvek smatraju žrtvama nasilja u porodici, čak i slučaju ako nasilje nije direktno usmereno direktno na njih, već svedok nasilja nad nekim od članova porodice. Nasilje nad decom može ostaviti velike posledice na razvoj deteta, te zbog toga svi koji su u kontaktu sa decom, a primete da ona trpe nasilje, moraju reagovati, kažu stručnjaci.

392

Nasilje nad decom mogu i moraju da prepoznaju svi koji dolaze u kontakt sa decom, počev od vaspitača, učitelja i drugih zaposlenih u prosveti, zatim lekari i pedijatri, porodica i članovi familije, svi koji dolaze u dodir sa decom.

Ovo je izuzetno važno, jer deca, iako uvek znaju šta se u njihovoj porodici dešava, ne mogu i ne umeju da prepoznaju i prijave nasilje kojem su izloženi, rekla je psihološkinja i rukovoditeljka Sigurne ženske kuće u Novom Sadu dr Nada Padejski Šekerović.

“Bilo da je dete u situaciji da samo trpi nasilje od nekog, ili da majka, na primer, trpi nasilje u porodici, a dete je svedok nasilja, u oba slučaja je dete direktna žrtva nasilja u porodici”, navela je Padejski Šekerović.

Deca mogu biti izložena svim vidovima nasilja, a najčešće su to fizičko, psihičko i seksualno. Nasilje u porodici ostavlja teške i često neizbrisive posledice po sveukupni razvoj deteta.

Dete trpi brojne posledice po mentalno i fizičko zdravlje. Kod deteta koje posmatra i/ili trpi nasilje veća je verovatnoća da se se razviti neki od depresivnih ili anksioznih poremećaja, poremećaji ponašanja, govora, sna, kao i posttraumatski simptomi.

Osnovnu ulogu u borbi protiv nasilja nad decom ima Centar za socijalni rad, kaže Padejski Šekerović, dodajući da takođe veliku ulogu igra i policija, naročito prilikom otkrivanja i dokazivanja dela, a potom i osnovno javno tužilaštvo i sudovi koji donose konačnu reč kada je reč o nasilju u porodici.

Ipak, nasilje je najbolje sprečiti, a najbolji način jeste prevencija.

“Nasilje je najbolje sprečiti prevencijom. Dakle, još od predškolskog uzrasta decu učiti nenasilnim obrascima komunikacije, toleranciji, razumevanju, jer ta deca u predškolskom uzrastu i kasnije u školskom, u adolescenciji postaju odrasli ljudi koji su nečiji partneri i nečiji roditelji. Zato moraju da znaju kako da izađu na kraj sa negativnim, neprijatnim osećanjima, kako da izađu na kraj sa stresom koji će u životu da ih sretne i kako da nenasilno rešavaju konflikte”, rekla je Padejski Šekerović.

Ukoliko su izložena nasilju, deca usvajaju uverenja da je u redu biti nasilan da bi se ostvario neki cilj ili zadovoljila neka potreba. Trpljenjem nasilja, deca gube ono što je ključno za mentalno zdravlje, a to je stabilnost i predvidivost življenja, kao i poverenje u druge ljude, upozoravaju psiholozi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.