Deca novog doba

VIDEO K9: Dobro dete je ono koje je srećno, smatraju u Udruženju roditelja Matica, koje organizuje i radionice u cilju formiranja samopouzdanja i svesne pažnje kod dece. Zadatak roditelja je da pomogne detetu da postigne ravnotežu između izražavanja svojih osećanja, a da pri tom ne ugrožava druge, rekla je Biljana Grbović, koordinatorka Udruženja, u emisiji Otvoreni ekran.

0
443

Savremeni roditelji svesni su značaja samopouzdanje i svesne pažnje kod dece, ali su u dilemi šta treba da urade i na koji način da pomognu detetu da ih razvije.

Veliki broj dece koja su za kratko vreme uključena u radionice koje u tom cilju organizuje Udruženje roditelja Matica, pokazuje kolika je potreba roditelja za ovom vrstom podrške.

“Ljudi često pod samopouzdanjem podrazumevaju nešto što ono nije. Pri tom misle na, recimo, sposobnost osobe da se u svakoj situaciji postavi kao da je kompetentna, umešna, da se jako dobro bori za sopstvene potrebe i tako dalje. Međutim, mi u Matici ne negujemo takvu vrstu samopouzdanja, nego o samopouzdanju govorimo na jedan zdrav način, što znači da dete treba da formira svoje samopouzdanje na osnovu toga da je svaka jedinka vredno ljudsko biće i kao takva ima sasvim sigurno svoju vrednost”, navela je Grbović.

Nesamopouzdano dete ima potrebu da se prikaže u lažnom svetlu i to je maska koju će kasnije nositi ceo život i zbog čega verovatno neće biti srećno. Samopouzdano dete, sa druge strane, prepoznajemo kao osobu koja se ponaša kao da ima dozvolu da sve ono što ima u sebi slobodno izrazi, rekla je Grbović.

“Dakle, ono sme da iznese i svoju misao, svoju potrebu, da pokaže svoja osećanja i vi, prosto, prepoznajete ljude koji se slobodno izražavaju, koji kad su žedni traže vode, koji, kad je neko ih ugrozio znaju da podvuku granicu i zaštite svoj prostor, potrebu, ko dozvoljava svojim emocijama da budu autentične, što znači da ne krije. Samopouzdano dete će, recimo, priznati ljubomoru”, rekla je Grbović.

Detetu treba dati prostor i pomoći mu da se bavi svojim emocijama, kako bi ih razumelo i iskazalo na pravi način. I savremeni roditelji žele da svoje dete vaspitaju u dobro dete, ali ne kao ranije, samo sa pozicije i u korist društva, što je nekada bilo prioritet.

“Mi u Udruženju generalno, zaista smatramo da je jako dobro i što bi savremeno društvo trebalo više da uvede i da prostora, jeste da mi učimo dete da bude dobro za društvo, ali da bude dobro i prema samome sebi. To je sad onaj zadatak roditeljski, koji zahteva jedno više umeće – kako postići taj pravi balans? Znači, naučiti dete da slobodno iskaže svoju emociju, da slobodno iskaže svoju misao, da slobodno zaštiti svoju potrebu, ali pritom da ne ugrožava druge”, kazala je Grbović.

Ukoliko roditelji postignu ovaj cilj, imaće dobro dete, jer srećna deca su dobra deca, mirna i pozitivna, istakla je ona.

Istovremeno, takva deca su spremna za rad i postizanje dobrih rezultata, za dobre odnose sa drugima u kolektivu, a kasnije i da preuzmu svoj deo odgovornosti i budu korisni članovi društva, istovremeno u miru i skladu sa samim sobom, zaključila je Grbović.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.