Deca novog doba i savremeni roditelji

VIDEO K9: Mnogi se slažu u tvrdnji da su današnja deca drugačija od dece kakva su bila nekad, a samim tim i pred savremeno roditeljstvo postavljeni su novi izazovu kako u vaspitanju, tako i u obrazovanju svoje dece. Šta s eto promenilo i kakav je odnos savremenih roditelja i dece novog doba, bila je tema naše emisije Otvoreni ekran.

835

Današnja deca uglavnom se smatraju radoznalijom, intaeligentnijom sa više iskustva u novim tehnologijma, za razliku od dece u nekom prethodnom periodu koja su imala potpuno drugačiji vid zabave, druženja i života.

Međutim, nekadašnji pogled na dobro dete se drastično promenio u odnosu na današnje shvatanje pojma dobrog deteta.

“Pa nekada se dobro dete smatralo iz pozicije potrebe društva, što znači za društvo je dobro da su svi poslušni, da svako izvšava svoje obvaveze i to jeste za društvo dobro, ali ono što se smatra danas, jeste da mi učimo dete da bude dobro i za društvo i prema samome sebi i to je onaj zadatak roditeljski, koji zhateva jedno veće umeeće – kako postići pravi balans”, navela je Biljana Grbović, koordinatorka Udruženja roditelja “Matica”.

I roditeljstvo samim tim je postalo drugačije – roditelji žive pod pritiskom savremenog života i imaju sve manje vremena koje mogu da provode sa svojom decom i to na kvalitetan način, zbog čega deca neretko u kasnijim godinama imaju problema koji ih prate gotovo celog života.

Jedan od tih problema jeste samopouzdanje.

“Samopouzdano dete se može preopoznati po tome što se oseća kao neko ko ima dozvolu da sve što ima u sebi može da iznese – misao, potrebu, da pokaže osećanja i vi prosto ljude koji se slobodno izrađavaju i koji kada ih je neko ugrožava, povuku granicu i zaštite svoj prostor i potrebu i onak ko dozvoljava svojim emocijama da budu autentične. Na primer samopouzdano dete će rpiznati ljubomoru, dok nesamopouzdano dete ima potrebu da se prikazuje u lažnom svetlu”, navela je Grbović. 

Ako su deca samoupouzdana, a roditelji ti koji ih nauče da budu korisni za društvo, ali da vode računa i o svojim potrebama, dece će biti srećno dete, što i treba da bude cilj roditeljima.

“Srećna deca u ustvari dobra deca – to su ona deca koja se dobro osećaju sa sobom – ona su mirna, ona su pozitivna, ta deca su spremna i na rad i na postizanje rezultata i na dobre odnose u kolektivu među drugima i oni su onda spremni da preuzmu odgovornost za svoj deo u poslu i postaju korisni članovi društva, a istovremeno u skladu sa sobom i u miru”, objasnila je ona. 

Sem toga, važno je da savremeni roditelji život detata posmatraju kroz prizmu današnjeg društva, da im daju dovoljno slobode koja neće ugroziti ni dete, ali ni druge u okolini.

Detinjstvo podrazumeva period slobode i istraživanja i igre, a današnja deca zbog različitih promena u društvu nemaju dovoljno prostora, a ni vremena za igru, zbog čega su ostala uskraćena za igru koja je najznačajnija za period odrastanja, te su zbog toga ima i dece koja imaju poremećaje u ponašanju, jer su propustili važnu stepenicu u svom razvoju – a to je igra, zaključila je Grbović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.