Deca (ni)su najveće blago

VIDEO K9: Srbija je prošle godine, u odnosu nataliteta i mortaliteta, izgubila grad veličine Šapca, oko 54 000 ljudi, a podaci iz ove godine govore da će ta brojka biti nadmašena. Briga o porodici i demografiji mora biti van stranačkih okvira‚ rečeno je juče u Novom Sadu tokom posete resornog ministra Ratka Dmitrovića.

0
10

Demografska situacija jeste alarmantna, ali ohrabruje opredeljenje države da uđe u rešavanje problema i u borbu protiv trendova koji su opominjući i koji mogu da dovedu do toga da se u narednim godinama pređe linija iza koje nema povratka.

Srbija je za  20 godina izgubila 700.000 ljudi i prvi put, nakon 56 godina, u njoj živi manje od sedam miliona ljudi, rekao je ministar za brigu o porodici i demografiju, Ratko Dmitrović, i dodao da ovo pitanje mora biti van političkih okvira.

“Prošle godine u odnosu nataliteta i mortaliteta, izgubili smo grad veličine Šapca, oko 54 000 ljudi, a prvih osam meseci ove godine govori nam da će ta brojka biti nadmašena. Ovo pitanje prevazilazi demografske mere, već je to problem pandemije sa kojom je suočen ceo svet. Dostavio sam predlog mera Predsedniku i u narednih mesec dana razgovaraćemo o njima, da vidimo šta budžetski može da se izdrži. Tu se pre svega misli na stimulaciju rađanja, ali i olakšavanje života onima koji su se odlučili da imaju više dece”, izjavio je Dmitrović.

U današnje vreme porodica je marginalizovana i smatra se da čak sputava individualni razvoj što je besmislica, istakao je ovom prilikom gradonačeknik Novog Sada, Miloš Vučević, i dodao kako veruje da će novi popis stanovništva pokazati značajno povećanje kada je reč o našem gradu.

“Ministar je podelio sa nama iskustva sa Samita u Budimpešti, gde je bio sa Predsednikom Republike, pa smo mogli da čujemo različita iskustva na tom polju, između ostalog tamo se oglasio i predstavnik američke političke scene. Razgovarali smo o prilikama u Vojvodini i tome da je teško zadržati ljude, na šta direktno utiče ravnomerna regionalna razvijenost. Razumeli smo poruku ministra, da kao Grad treba više da stimulišemo rađanje drugog i trećeg deteta, jer tu se porodice dvoume i na taj korak se teže odlučuju. Mi apsolutno podržavamo ministra i Vladu, koja prava porodice stavlja u fokus političkog delovanja”, rekao je Vučević.

Stopa rodnosti u Švedskoj je 1,6, a u Srbiji 1,5, što pokazuje, zaključio je ministar Dmitrović, da za nizak natalitet nisu presudna finansijska sredstva, već novi pristup životu i vrednosni sistem u kojem deca više nisu najveće bogatstvo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.